ßßß
Składniki:Ciasto:4 jajka200g. masła 82%2 kisiele cytrynowe ( najlepiej wybrać bez cukru )sok z 1/2 cytrynyskórka otarta z 1/2 cytryny1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejmasło + bułka tarta do wysmarowania blaszkiOwocowa wkładka:4 słodkie jabłka2 słodkie gruszki2 galaretki gruszkowe ( najlepiej wybrać bez cukru )1 łyżka masłaPolewa:1 łyżka masła 82%1 łyżka śmietany 18%1 tabliczka mlecznej czekolady ( 100 g.)Przygotowanie:Ciasto: Masło rozpuścić , pozostawić do wystudzenia.Do miski wbić jajka , wlać masło oraz dodać pozostałe składniki.Połączyć za pomocą trzepaczki lub miksera do powstania gładkiej , jednolitej masy.Masę wylać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Piec ciasto ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka)Pozostawić do wystudzenia.Owocowa wkładka: Owoce umyć , obrać , pozbawić gniazd nasiennych , pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać masło , dusić owoce do momentu aż zaczną się rozpadać.Wsypać galaretki , dokładnie wymieszać.Pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.Zimne ciasto przekroić na pół wzdłuż.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia( wygodniej wyjmiemy gotowe ciasto z formy)Położyć spód ciasta , wylać masę owocową , przykryć pozostałym ciastem.Pozostawić w lodówce na min 2-3 godz by masa owocowa stężała.Polewa: Nad kąpielą wodną rozpuścić masło ,wraz z połamaną czekoladą oraz śmietaną , pozostawić do wystudzenia.Czekoladą polać wierzch ciasta.Pozostawić do zastygnięcia polewy.








Smacznego