Wykonanie
Mocno
cytrynowe ,delikatnie słodkie , bardzo proste w przygotowaniu ciasto na bazie
kisielu. Wkładkę tworzą soczyste
owoce:
jabłka oraz
gruszki zatopione w gruszowej
galaretce. Ciasto najlepiej smakuje rwane palcami z
kubkiem gorącej
herbaty z
cytryną i ulubioną książką w ręce.
Składniki:Ciasto:4
jajka200g.
masła 82%2
kisiele cytrynowe ( najlepiej wybrać bez
cukru )sok z 1/2
cytrynyskórka otarta z 1/2
cytryny1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejmasło +
bułka tarta do wysmarowania blaszkiOwocowa wkładka:4 słodkie
jabłka2 słodkie
gruszki2
galaretki gruszkowe ( najlepiej wybrać bez
cukru )1 łyżka
masłaPolewa:1 łyżka
masła 82%1 łyżka
śmietany 18%1 tabliczka
mlecznej czekolady ( 100 g.)Przygotowanie:Ciasto:
Masło rozpuścić , pozostawić do wystudzenia.Do miski wbić
jajka , wlać
masło oraz dodać pozostałe składniki.Połączyć za pomocą trzepaczki lub miksera do powstania gładkiej , jednolitej masy.Masę wylać do keksówki wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą.Piec ciasto ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka)Pozostawić do wystudzenia.Owocowa wkładka:
Owoce umyć , obrać , pozbawić gniazd nasiennych , pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać
masło , dusić
owoce do momentu aż zaczną się rozpadać.Wsypać
galaretki , dokładnie wymieszać.Pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.Zimne ciasto przekroić na pół wzdłuż.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia( wygodniej wyjmiemy gotowe ciasto z formy)Położyć spód ciasta , wylać masę
owocową , przykryć pozostałym
ciastem.Pozostawić w lodówce na min 2-3 godz by masa owocowa stężała.Polewa: Nad kąpielą
wodną rozpuścić
masło ,wraz z połamaną
czekoladą oraz
śmietaną , pozostawić do wystudzenia.
Czekoladą polać wierzch ciasta.Pozostawić do zastygnięcia polewy.
Smacznego