ßßß Cookit - przepis na szarlotka z cytrynowym sercem

szarlotka z cytrynowym sercem

nazwa

Wykonanie

cytrynowa szarlotka na kruchym cieście
Znowu będzie nieco politycznie (#jedzjabłka #putin), ale trochę przypadkiem (tylko trochę ;)). Niezależnie jednak od intencji działania ciasto warte jest grzechu i upieczenia. Jabłka, cytryna i ta kruchość - daje to orzeźwiający przysmak.
Przepis inspirowany tym tutaj - na blogu Moje Wypieki .
Składniki na kruche ciasto:
375 g mąki pszennej
ok. 120 g brązowego cukru
250 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko (opcjonalnie całe jajko)
ok. 1-2 łyżek śmietany
skórka otarta z 1 cytryny
Jabłkowo-cytrynowe wnętrze:
ponad 1 kg jabłek (antonówka lub reneta)
1/3 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
sok z jednej cytryny
1 kisiel cytrynowy
kilka łyżek bułki tartej
Piekarnik nagrzać do 180 o C. Jabłka obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić do garnka i wymieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny.
Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i startą skórką z cytryny, dodać posiekane w kostkę masło i żółtko. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać nieco śmietany. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wylepić wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy. Nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Piec przez 20-25 min. Drugą część ciasta włożyć do lodówki.
Jabłka podsmażyć do momentu, gdy puszczą pierwszy sok (ten najbardziej płynny). Sok odlać do innego naczynia i wsypać do niego kisiel. Zblendować lub wymieszać bardzo dokładnie.
Jabłka postawić z powrotem na gazie i podgrzewając wlać do nich sok zmieszany z kisielem. Przez chwilę mieszać energicznie. Zdjąć naczynie z gazu.
Jabłka wyłożyć na podpieczony wcześniej spód.
Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wielkość tortownicy [na papierze do pieczenia lub silikonowej tortownicy, aby potem łatwiej było przenieść]. Rozwałkowanym ciastem przykryć jabłka. Ponakłuwać widelcem.
Piec jeszcze przez 40-45 min. do zarumienienia.
Wyjąć i wystudzić całkowicie przed otwarciem formy (jabłka muszą zastygnąć). Posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/08/szarlotka-z-cytrynowym-sercem.html