Wykonanie
Pyszna, orzeźwiająca szarlotka :-). Kruche ciasto to ciasto bez
jajek, na podobieństwo angielskiego shortbreadu, lecz lżejsze dzieki dodatkowi
proszku do pieczenia. Nadzienie
jabłkowe z dodatkiem
cytryny i
cytrynowego kisielu, który je zagęszcza i nadaje świeżego,
słonecznego koloru i smaku :-).Składniki na kruche ciasto:350 g
mąki pszennej130 g jasnego
brązowego cukru230 g
masła, zimnego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z 1
cytrynyWszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Ciasto można też wyrobić w malakserze.Z ciasta uformować kulę, podzielić na dwie części.Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy, wylepiając równo spód. Ponakłuwać widelcem.Podpiec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut, do złotego koloru.W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotować
jabłkowe nadzienie.Nadzienie
jabłkowo -
cytrynowe:1 kg
jabłek szarlotkowych*1/3 szklanki
cukru (w zależności od słodkości
jabłek)sok z połowy
cytryny1
kisiel cytrynowy z
cukrem3 łyżki
bułki tartejJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Umieścić w ganuszku, dodać
cukier,
sok z cytryny, wymieszać. Ustawić na palniku, chwilę pogotować, do puszczenia przez
jabłka pierwszego soku.Sok odlać do miseczki, wsypać do niego
kisiel, zmiksować blenderem.
Jabłka z powrotem umieścić w garnuszku, dodać zmiksowany
kisiel, chwilę podgrzać, energicznie wymieszać by nie zrobiły się grudki. Nadzienie
jabłkowe odstawić z palnika.Z piekarnika wyjąć podpieczony spód. Na gorący wysypać równomiernie
bułkę tartą, następnie wyłożyć nadzienie
jabłkowe, wyrównać.Rozwałkować pozostałe kruche ciasto na wielkość foremki (najlepiej na papierze do pieczenia, łatwiej będzie je przenieść nad ciasto), ostrożnie położyć na górę nadzienia
jabłkowego, ponakłuwać.Wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 - 45 minut, do zrumienienia.Wyjąć, wystudzić.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.* odmiany szarlotkowe w Polsce: szara reneta, antonówka; odmiany szarlotkowe w UK: Cox, Russet, Golden DeliciousSmacznego :-).