Wykonanie
Bardzo smaczna szarlotka! Zachwyciła nas bogactwem smaków i aromatem. Z ogromną ilością
jabłek i pyszną chrupiącą kruszonką. Przepis trochę bardziej czasochłonny niż zwykle, ale warto się poświęcić:) Pomysł zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki .
Nadzienie
jabłkowe :60 g
masłapół szklanki
brązowego cukru (lub mniej, jeśli
jabłka są słodkie)1 łyżka
soku z cytrynyskórka otarta z 1
cytryny1 łyżeczka zmielonego
cynamonupół łyżeczki
gałki muszkatołowejokoło 1,7 kg
jabłek, obranych, wypestkowanych i pokrojonych na grubsze półplasterki1 łyżka
mąki ziemniaczanejW rondlu rozpuścić
masło, dodać
cukier, sok i
skórkę z cytryny,
cynamon i
gałkę muszkatołową. Dodać
jabłka, wymieszać i dusić nie przykrywając, od czasu do czasu mieszając do momentu aż będą miękkie. Odlać z powstałego płynu 1/4 szk i w tym rozpuścić
mąkę ziemniaczaną. Dodać do
jabłek, wymieszać i chwilę podusić, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić.Kruszonka migdałowa :60 g zimnego
masłapół szklanki
cukrupół szklanki
maki pszennejpół szklanki obranych
migdałów (dałam
płatki)Zmiksować w malakserze
masło z
cukrem i
mąką. Dodać
migdały i ponownie zmiksować do uzyskania konsystencji grubych okruchów. Odstawić.Ciasto :3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonupół szklanki drobnego
cukru90 g pokruszonej masy marcepanowej225 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki1 duże
jajkopół łyżeczki ekstraktu z
migdałów (lub kilka kropel aromatu)1 łyżka
soku z cytrynyPonadto:1 łyżka
bułki tartejWszystkie składniki zmiksować w malakserze (lub ręcznie) aż powstanie gładka całość. 2/3 ciasta wyjąć i wyłożyć nim spód i boki tortownicy (średnica 24cm). Spód posypać
bułką tatą, która wchłonie wilgoć
jabłek. Wyłożyć
jabłka, posypać kruszonką. Na wierzch wyłożyć rozwałkowaną pozostałą 1/3 część ciasta i dokładnie połączyć z bokami. U mnie sporo zostało, z tej części wycięłam motylki.Piec w temp. 180st. C przez około 40-50min. Ostudzić w temp. pokojowej. Ostrożnie zdjąć obręcz.Smacznego:))