Wykonanie
Miałam ogromną ochotę na szarlotkę... Ta jest fanastyczna, już samo kruche ciasto jest doskonałe, a co dopiero z
jablkami. Z marcepanem i
migdałami - czy potrzebna jest lepsza rekomendacja? A jeśli jeszcze dodam, że przepis pochodzi ze zbiorów Bajaderki... nie pozostaje nic innego, jak ją upiec na weekend ;). Bardzo polecam!Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonupół szklanki drobnego
cukru90 g pokruszonej masy marcepanowej225 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki1 duże
jajkopół łyżeczki ekstraktu z
migdałów (lub kilka kropel aromatu)1 łyżka
soku z cytrynyPonadto:1 łyżka
bułki tartejNadzienie
jabłkowe:60 g
masłapół szklanki
brązowego cukru (lub mniej, jeśli
jabłka są słodkie)1 łyżka
soku z cytrynyskórka otarta z 1
cytryny1 łyżeczka zmielonego
cynamonupół łyżeczki
gałki muszkatołowej12 kwaskowych
jabłek (około 1,7 kg), obranych, wypestkowanych i pokrojonych na grubsze półplasterki1 łyżka
mąki ziemniaczanej4 łyżki
Calvadosu (lub
brandy,
koniaku); pominęłamKruszonka migdałowa:60 g zimnego
masłapół szklanki
cukrupół szklanki
maki pszennejpół szklanki obranych
migdałówPrzygotować nadzienie
jabłkowe:W dużym rondlu roztopić
masło, dodać
cukier, sok i
skórkę z cytryny,
cynamon i gałkę. Dodać
jabłka i dobrze, ale delikatnie wymieszać. Dusić odkryte, mieszając od czasu do czasu, aż
jabłka będą miękkie, około 10 - 12 minut. W garnuszku rozpuścić
mąkę ziemniaczaną w
Calvadosie, dodać do
jabłek i jeszcze chwilę dusić razem aż masa zgęstnieje. Odstawić do lekkiego przestudzenia.Kruszonka migdałowa:
Masło,
cukier i
mąkę połączyć razem w malakserze, dodać
migdały i posiekać, aż masa będzie miała konsystencję grubych okruchów.Ciasto:W malakserze (food procesorze) wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
cynamon i
cukier. Dodać masę marcepanową, kawałki
masła, posiekać. Dodać
jajko, ekstrakt i
sok z cytryny, wymieszać, aż masa zacznie się łączyć w jedną całość.Wyjąć z malaksera. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyc nimi dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm (boki do wysokości 6 cm), wysmarowanej uprzednio
masłem. Ciasto na dnie posypać
bułką tartą. Wypełnić jeszcze ciepłymi
jabłkami, na nie wyłożyć kruszonkę
migdałową.Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować w 25 cm koło. Położyć na wierzch, zlepić dobrze boki ciasta, zrobić kilka nacięć na wierzchu i wstawić do rozrzanego do 180ºC piekarnika.Piec do ładnego zrumienienia około 50 minut.Przestudzić do temperatury pokojowej, zdjąć obręcz i jeszcze chwilę studzić. Można również podawać ciepłą.Smacznego :)