Wykonanie
Składniki :350 g
mąki pszennej130 g jasnego
brązowego cukru230 g
masła, zimnego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z połowy
cytryny1 kg
jabłek1/3 szklanki
cukru (w zależności od słodkości
jabłek)sok z połowy
cytryny1
kisiel cytrynowy z
cukrem3 łyżki
bułki tartejPrzygotowanie :Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i szybko zagniatamy. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Z ciasta formujemy kulę, dzielimy na dwie części. Formę tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę ciasta, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez 20 – 25 minut, do złotego koloru.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Umieszczamy je w garnuszku, dodając
cukier,
sok z cytryny. Gotujemy wszystko w garnku do chwili uzyskania pierwszego soku, który następnie przelewamy do oddzielnej miseczki i łączymy z
kisielem. Możemy całość wymieszać lub zmiksować blenderem.
Jabłka z powrotem umieszczamy w garnuszku, dodajemy zmiksowany
kisiel, chwilę podgrzewamy, mieszając tak aby nie powstały grudki. Nadzienie
jabłkowe odstawiamy z palnika.Z piekarnika wyjmujemy podpieczony spód i wysypujemy na niego
bułkę tartą, wykładamy nadzienie
jabłkowe. Rozwałkowujemy pozostałe kruche ciasto na wielkość foremki (najlepiej na papierze do pieczenia, łatwiej będzie je przenieść nad ciasto), układamy na wierzchu nadzienia
jabłkowego.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 40 – 45 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu studzimy przez godzinę w chłodnym miejscu. Podajemy oprószone
cukrem pudrem.
Powiązane wpisy:Szarlotka królewskaAmerykańskie ciasto z
jabłkami i
orzechamiCiasto
jogurtowo-
cytrynowe w 5 minutRustykalna
tarta z
jabłkami