ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
1 babka 20 minut
Czas gotowania
45 minut
Porcje Czas przygotowania
1 babka 20 minut
Czas gotowania
45 minut
Babka cytrynowa
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
1 babka 20 minut
Czas gotowania
45 minut
Porcje Czas przygotowania
1 babka 20 minut
Czas gotowania
45 minut
Składniki
4 szt. jajek(temperatura pokojowa)
200 g masła(plus łyżka do formy)
1 szt. cytryny
180 g cukru(ok. 1 szklanki 250 ml)
1 łyżeczka pasty waniliowej
140 g mąki pszennej tortowej(ok. 1 szklanki 250 ml)
70 g mąki ziemniaczanej(ok. 1/2 szklanki 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki bułki tartej lub mielkonych orzechów
Porcje: babka
Sposób przygotowania
Masło rozpuścić, dodać startą skórkę cytryny i sok z cytryny, wymieszać i odstawić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na babę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia wymieszać.
Jajka wbić do misy dodać cukier, miksować około 10 minut do uzyskania puszystej (prawie białej) masy (w trakcie miksowania dodać wanilię).
Do masy jajecznej dodać mąkę, wymieszać (można mikserem) do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać roztopione masło wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Całość przelać do formy, wstawić do piekarnika, piec 40 - 45 minut do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu wyjąć babkę na paterę i posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/babka-cytrynowa