ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania1 babka 20 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania1 babka 20 minutCzas gotowania45 minut
Babka cytrynowaPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania1 babka 20 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania1 babka 20 minutCzas gotowania45 minutSkładniki4 szt. jajek(temperatura pokojowa)200 g masła(plus łyżka do formy)1 szt. cytryny180 g cukru(ok. 1 szklanki 250 ml)1 łyżeczka pasty waniliowej140 g mąki pszennej tortowej(ok. 1 szklanki 250 ml)70 g mąki ziemniaczanej(ok. 1/2 szklanki 250 ml)1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki bułki tartej lub mielkonych orzechówPorcje: babkaSposób przygotowaniaMasło rozpuścić, dodać startą skórkę cytryny i sok z cytryny, wymieszać i odstawić.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na babę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia wymieszać.Jajka wbić do misy dodać cukier, miksować około 10 minut do uzyskania puszystej (prawie białej) masy (w trakcie miksowania dodać wanilię).Do masy jajecznej dodać mąkę, wymieszać (można mikserem) do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać roztopione masło wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Całość przelać do formy, wstawić do piekarnika, piec 40 - 45 minut do tzw. "suchego patyczka".Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu wyjąć babkę na paterę i posypać cukrem pudrem lub polukrować.Share this Recipe