Wykonanie

'Niebem w gębie' lub po prostu 'niebem' nazywano to ciasto jeszcze w poprzednim stuleciu. Dzisiaj może nazwa byłaby inna, a niebem w gębie każdy z Was nazwałby swoje ulubione ciasto... Po tym wypieku widać, jak czasy się zmieniają, także w kulinariach. Dwa blaty kruchego ciasta przełożone szarlotkowym nadzieniem
jabłkowym i maślanym kremem
orzechowym. Polewa powinna być prosta (na
maśle,
mleku i
kakao), ale już tutaj nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam
czekoladowe ganache. Może macie taki sam przepis w zeszytach Waszych mam? Czy jeszcze chętnie do niego wracacie? A jeżeli po raz pierwszy widzicie taki przepis, czy może być lepsza
pora na jego przygotowanie niż jesień? :-)Składniki na kruche ciasto :400 g
mąki pszennej250 g
masła, schłodzonegopół szklanki
cukru pudru3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMąkę i
proszek do pieczenia przesiać, dodać
masło posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać
żółtka,
cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Uformować kulę, podzielić na 2 równe części, spłaszczyć, zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na wielkość formy, przełożyć do formy, wyrównać palcami. Włożyć do rozgrzanego do temperatury 190ºC piekarnika i piec na złoty kolor przez około 15 minut. Wyjąć, wystudzić. Identycznie postąpić z drugim kruchym
ciastem.Powinniśmy otrzymać 2 kruche blaty ciasta.Składniki na nadzienie
jabłkowe :1,3 kg
jabłek, jędrnych i kwaśnych150 g
cukruświeżo wyciśnięty sok z połowy
cytryny1 opakowanie
galaretki cytrynowej (77g)
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach bezpośrednio do garnka. Dodać
cukier,
sok z cytryny i wymieszać. Podgrzewać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia
jabłek. Na sam koniec wsypać
galaretkę (proszek) i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.Składniki na
maślany krem
orzechowy :250 g
orzechów włoskich250 ml
mleka250 g
masła150 g
cukru pudruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Orzechy zemleć w malakserze na
mąkę, zalać
mlekiem i zagotować. Pogotować przez chwilę do zgęstnienia masy orzechowej. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, odstawić do wystudzenia.
Masło i
cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać masę
orzechową, w
trzech turach, ucierając do połączenia.Składniki na
polewę czekoladową:90 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%90 g
czekolady deserowejW garnuszku umieścić
śmietanę kremówkę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Przestudzić.Wykonanie:Jeden z upieczonych kruchych blatów pozostawić w formie. Na niego wyłożyć wystudzone nadzienie
jabłkowe, wyrównać. Przykryć drugim kruchym blatem, lekko i ostrożnie go dociskając. Na wierzch wyłożyć masę
orzechową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Na schłodzone ciasto wylać
polewę czekoladową, wyrównać, ponownie schłodzić.Podawać chwilę po wyjęciu z lodówki, kiedy masa orzechowa zmięknie.Uwaga: do kremu
maślanego można dodać
alkohol, około 2 łyżek, dla bardziej wyraźnego smaku.Smacznego :-).


Źródło przepisu - Magiel Kuchenny .