ßßß
'Niebem w gębie' lub po prostu 'niebem' nazywano to ciasto jeszcze w poprzednim stuleciu. Dzisiaj może nazwa byłaby inna, a niebem w gębie każdy z Was nazwałby swoje ulubione ciasto... Po tym wypieku widać, jak czasy się zmieniają, także w kulinariach. Dwa blaty kruchego ciasta przełożone szarlotkowym nadzieniem jabłkowym i maślanym kremem orzechowym. Polewa powinna być prosta (na maśle, mleku i kakao), ale już tutaj nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam czekoladowe ganache. Może macie taki sam przepis w zeszytach Waszych mam? Czy jeszcze chętnie do niego wracacie? A jeżeli po raz pierwszy widzicie taki przepis, czy może być lepsza pora na jego przygotowanie niż jesień? :-)Składniki na kruche ciasto :400 g mąki pszennej250 g masła, schłodzonegopół szklanki cukru pudru3 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaMąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Uformować kulę, podzielić na 2 równe części, spłaszczyć, zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na wielkość formy, przełożyć do formy, wyrównać palcami. Włożyć do rozgrzanego do temperatury 190ºC piekarnika i piec na złoty kolor przez około 15 minut. Wyjąć, wystudzić. Identycznie postąpić z drugim kruchym ciastem.Powinniśmy otrzymać 2 kruche blaty ciasta.Składniki na nadzienie jabłkowe :1,3 kg jabłek, jędrnych i kwaśnych150 g cukruświeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny1 opakowanie galaretki cytrynowej (77g)Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach bezpośrednio do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Podgrzewać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek. Na sam koniec wsypać galaretkę (proszek) i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.Składniki na maślany krem orzechowy :250 g orzechów włoskich250 ml mleka250 g masła150 g cukru pudruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Orzechy zemleć w malakserze na mąkę, zalać mlekiem i zagotować. Pogotować przez chwilę do zgęstnienia masy orzechowej. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, odstawić do wystudzenia.Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać masę orzechową, w trzech turach, ucierając do połączenia.Składniki na polewę czekoladową:90 ml śmietany kremówki 30% lub 36%90 g czekolady deserowejW garnuszku umieścić śmietanę kremówkę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.Wykonanie:Jeden z upieczonych kruchych blatów pozostawić w formie. Na niego wyłożyć wystudzone nadzienie jabłkowe, wyrównać. Przykryć drugim kruchym blatem, lekko i ostrożnie go dociskając. Na wierzch wyłożyć masę orzechową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Na schłodzone ciasto wylać polewę czekoladową, wyrównać, ponownie schłodzić.Podawać chwilę po wyjęciu z lodówki, kiedy masa orzechowa zmięknie.Uwaga: do kremu maślanego można dodać alkohol, około 2 łyżek, dla bardziej wyraźnego smaku.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Magiel Kuchenny .