Wykonanie

O tym cieście pierwszy raz usłyszałam od mojej Pani rehabilitantki jakiś czas temu.... Chodził mi po głowie dosyć długo i zanim jeszcze dostałam przepis z jej domowych archiwów, zaczęłam samodzielnie przeszukiwać internet. Dzisiejszy wypiek zrobiłam z przepisu znalezionego na stronie Domowe wypieki . Dwa kruche blaty ciasta, warstwa prażonych
jabłek i kem
orzechowy z
polewą czekoladową... Mój syn powiedział, że to troszkę jak taka "bardziej wypasiona szarlotka" ;) Niech i tak będzie ;) Pyszne ciasto do niedzielnej
kawki. Polecam Wam bardzo :)Składniki na kruche ciasta:300g
mąki pszennej2 łyżki zimnej
wody200g
masła1/2 szkl
cukru pudru3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i zagnieść ciasto. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podzielić na dwie części. Blaszkę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wylepić dokładnie spód blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 25 minut na złoto. Podobnie upiec drugi z blatów. Wystudzić.Składniki na masę
jabłkową:1,5 kg
jabłek3 łyżki
cukru (jeśli
jabłka są bardzo słodkie to pominąć)2 łyżki
masła1
galaretka cytrynowaJabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do rondla razem z
masłem i
cukrem i prażyć aż się rozpadną. Wówczas wsypać
galaretkę i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzićSkładniki na warstwę
orzechową:200g
orzechów włoskich mielonych1/2 szkl wrzącego
mleka120g
cukru pudru200g
masłaOrzechy zalać wrzącym
mlekiem i wymieszać. Wystudzić.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem na puch a następnie partiami i powoli dodawać
orzechy. Zmiksować.W blaszce ułożyć pierwszy kruchy spód, wyłożyć na niego warstwę
jabłkową i przykryć drugim kruchym
spodem. Na nim dokładnie rozsmarować masę
orzechową. Wyrównać i wstawić do lodówki celem zastygnięcia.Składniki na polewę:100g
czekolady gorzkiej100g
czekolady mlecznej2-3 łyżki
masłaCzekolady i
masło rozpuścić na minimalnym ogniu lub w kąpieli
wodnej. Wystudzone ciasto polać dokładnie polewą, ewentualnie posypać
płatkami migdałów. Schłodzić. Smacznego :)


