ßßß Cookit - przepis na Jabďż˝ecznik bezglutenowy

Jab�ecznik bezglutenowy

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« TEBIRKES duńskie bułeczki
Rolada ziemniaczana z kurkami ... »
Postanowiłam spróbować i zrobić jabłecznik bezglutenowy, nie wiedziałam jak mi to wyjdzie, czy będzie dobry.Pomimo tego zaryzykowałam bo inaczej nie dowiedziała bym się jak to smakuje. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę " Zdrowsze ciasto"
Składniki :
mąka ziemniaczana 100 g
mąka kokosowa 100 g
mąka krupczatka 250 g
200 g masła
125 g szklanki ksylitolu zmielonego
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
1 jajko
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki ksylitolu do jabłek
1 łyżeczka cynamonu
budyń śmietankowy 60 g
białka 3 szt
ksylitol 4 łyżki
Krok 1
Jabłka obrałam, starłam na tarce i w garnku z ksylitolem przesmażyłam z jakieś 20 minut.
Krok 2
Na stolnice silikonową wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobiłam dołek wbiłam trzy żółtka i jedno jajo.Dodałam pokrojone masło i ksylitol. Zaczęłam zagniatać troszkę tępo szło ale za parę chwil już dałam radę. Zawinęłam w folię spożywczą i do lodówki na dwie godzinki.
Krok 3
Po dwóch godzinach wyjęłam ciasto ,podzieliłam je na połowę. Jedną cześć rozwałkowałam i przełożyłam do formy ceramicznej okrągłej 26 cm( wcześniej wysmarowałam masłem i obsypałam mąką). Widelcem nakłułam ciasto. Wyłożyłam uprażone jabłuszka.
Krok 4
Ubiłam białka na sztywno z 4 łyżkami ksylitolu, wsypałam budyń wymieszałam i przełożyłam na jabłka.
Krok 5
Drugą połowe ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paseczki ,przełożyłam je na białka z budyniem.
Krok 6
Piekłam w 170 stopniach 50 minut.Ciasto rewelacja.
Monte Santi Musze was pochwalić , wino rewelacja, idealne do ciasta.Jabłecznik jeszcze bardziej smakował.Koleżanki zachwycone.Smak wina obłędny, delikatna wysublimowana słodycz,pyszny owocowy bukiet i świeży aromat . Moi drodzy polecam winko, warto kupić nawet jako prezent :) Była bym zachwycona gdybym dostała od koleżanki wino o takim smaku. Czułam faktycznie smak poziomki jak je piłam.
sobota, 24 września 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Szarlotka z żurawiną
Jabłuszka na razie królują w kuchni. Pyszny zapach unosi się w kuchni i leci do każdego zakamarka . Czuć na korytarzu i u sąsiadów. Składniki: 3 szklanki m
Jogurt-owiec z jabłkami
Mam dla was na dziś pyszne ciasto, można rzec , że to sernik na zimno lub jogurt-owiec. Ważne , że smaczne i mamy efekt czegoś innego. Miłe dla oka i idealne dl
Tarta grzechu warta,poziomki i jagody ...............
Poziomki mam, jagody mam .Dziś powstanie tarta grzechu warta hihihi. Delikatny biszkopt z leśnymi owocami zalany galaretką. Składniki na tartę biszkoptową: 2 ja
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/09/Jablecznik-bezglutenowy.html