Wykonanie
            Blog > Komentarze do wpisu« TEBIRKES duńskie bułeczkiRolada ziemniaczana z 
kurkami ... »Postanowiłam spróbować i zrobić jabłecznik bezglutenowy, nie wiedziałam jak mi to wyjdzie, czy będzie dobry.Pomimo tego zaryzykowałam bo inaczej nie dowiedziała bym się jak to smakuje. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę " Zdrowsze ciasto"Składniki :
mąka ziemniaczana 100 g
mąka kokosowa 100 g
mąka krupczatka 250 g200 g 
masła125 g szklanki 
ksylitolu zmielonego2 łyżeczki bezglutenowego 
proszku do pieczenia3 łyżki 
śmietany 18%3 
żółtka1 
jajkoDodatkowo:1,5 kg 
jabłek1/2 szklanki 
ksylitolu do 
jabłek1 łyżeczka 
cynamonubudyń śmietankowy 60 g
białka 3 szt
ksylitol 4 łyżkiKrok 1
Jabłka obrałam, starłam na tarce i w garnku z 
ksylitolem przesmażyłam z jakieś 20 minut.Krok 2Na stolnice silikonową wsypałam przesianą 
mąkę z 
proszkiem do pieczenia, zrobiłam dołek wbiłam trzy 
żółtka i jedno 
jajo.Dodałam pokrojone 
masło i 
ksylitol. Zaczęłam zagniatać troszkę tępo szło ale za parę chwil już dałam radę. Zawinęłam w folię spożywczą i do lodówki na dwie godzinki.Krok 3Po dwóch godzinach wyjęłam ciasto ,podzieliłam je na połowę. Jedną cześć rozwałkowałam i przełożyłam do formy ceramicznej okrągłej 26 cm( wcześniej wysmarowałam 
masłem i obsypałam 
mąką). Widelcem nakłułam ciasto. Wyłożyłam uprażone jabłuszka.Krok 4Ubiłam 
białka na sztywno z 4 łyżkami 
ksylitolu, wsypałam 
budyń wymieszałam i przełożyłam na 
jabłka.Krok 5Drugą połowe ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paseczki ,przełożyłam je na 
białka z 
budyniem.Krok 6Piekłam w 170 stopniach 50 minut.Ciasto rewelacja.








Monte Santi Musze was pochwalić , 
wino rewelacja, idealne do ciasta.Jabłecznik jeszcze bardziej smakował.Koleżanki zachwycone.Smak 
wina obłędny, delikatna wysublimowana 
słodycz,pyszny 
owocowy bukiet i świeży aromat . Moi 
drodzy polecam 
winko, warto kupić nawet jako prezent :) Była bym zachwycona gdybym dostała od koleżanki 
wino o takim smaku. Czułam faktycznie smak 
poziomki jak je piłam.sobota, 24 września 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu » 
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisySzarlotka z 
żurawinąJabłuszka na razie królują w kuchni. Pyszny zapach unosi się w kuchni i leci do każdego zakamarka . Czuć na korytarzu i u sąsiadów. Składniki: 3 szklanki m
Jogurt-owiec z 
jabłkamiMam dla was na dziś pyszne ciasto, można 
rzec , że to sernik na zimno lub 
jogurt-owiec. Ważne , że smaczne i mamy efekt czegoś innego. Miłe dla oka i idealne dl
Tarta grzechu warta,
poziomki i 
jagody ...............
Poziomki mam, 
jagody mam .Dziś powstanie 
tarta grzechu warta hihihi. Delikatny 
biszkopt z 
leśnymi owocami zalany 
galaretką. Składniki na tartę 
biszkoptową: 2 jaKomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego 
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie 
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter