Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« TEBIRKES duńskie bułeczkiRolada ziemniaczana z
kurkami ... »Postanowiłam spróbować i zrobić jabłecznik bezglutenowy, nie wiedziałam jak mi to wyjdzie, czy będzie dobry.Pomimo tego zaryzykowałam bo inaczej nie dowiedziała bym się jak to smakuje. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę " Zdrowsze ciasto"Składniki :
mąka ziemniaczana 100 g
mąka kokosowa 100 g
mąka krupczatka 250 g200 g
masła125 g szklanki
ksylitolu zmielonego2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia3 łyżki
śmietany 18%3
żółtka1
jajkoDodatkowo:1,5 kg
jabłek1/2 szklanki
ksylitolu do
jabłek1 łyżeczka
cynamonubudyń śmietankowy 60 g
białka 3 szt
ksylitol 4 łyżkiKrok 1
Jabłka obrałam, starłam na tarce i w garnku z
ksylitolem przesmażyłam z jakieś 20 minut.Krok 2Na stolnice silikonową wsypałam przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, zrobiłam dołek wbiłam trzy
żółtka i jedno
jajo.Dodałam pokrojone
masło i
ksylitol. Zaczęłam zagniatać troszkę tępo szło ale za parę chwil już dałam radę. Zawinęłam w folię spożywczą i do lodówki na dwie godzinki.Krok 3Po dwóch godzinach wyjęłam ciasto ,podzieliłam je na połowę. Jedną cześć rozwałkowałam i przełożyłam do formy ceramicznej okrągłej 26 cm( wcześniej wysmarowałam
masłem i obsypałam
mąką). Widelcem nakłułam ciasto. Wyłożyłam uprażone jabłuszka.Krok 4Ubiłam
białka na sztywno z 4 łyżkami
ksylitolu, wsypałam
budyń wymieszałam i przełożyłam na
jabłka.Krok 5Drugą połowe ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paseczki ,przełożyłam je na
białka z
budyniem.Krok 6Piekłam w 170 stopniach 50 minut.Ciasto rewelacja.
Monte Santi Musze was pochwalić ,
wino rewelacja, idealne do ciasta.Jabłecznik jeszcze bardziej smakował.Koleżanki zachwycone.Smak
wina obłędny, delikatna wysublimowana
słodycz,pyszny
owocowy bukiet i świeży aromat . Moi
drodzy polecam
winko, warto kupić nawet jako prezent :) Była bym zachwycona gdybym dostała od koleżanki
wino o takim smaku. Czułam faktycznie smak
poziomki jak je piłam.sobota, 24 września 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisySzarlotka z
żurawinąJabłuszka na razie królują w kuchni. Pyszny zapach unosi się w kuchni i leci do każdego zakamarka . Czuć na korytarzu i u sąsiadów. Składniki: 3 szklanki m
Jogurt-owiec z
jabłkamiMam dla was na dziś pyszne ciasto, można
rzec , że to sernik na zimno lub
jogurt-owiec. Ważne , że smaczne i mamy efekt czegoś innego. Miłe dla oka i idealne dl
Tarta grzechu warta,
poziomki i
jagody ...............
Poziomki mam,
jagody mam .Dziś powstanie
tarta grzechu warta hihihi. Delikatny
biszkopt z
leśnymi owocami zalany
galaretką. Składniki na tartę
biszkoptową: 2 jaKomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter