ßßß
            
        
'oldschoolowe ciasto z jabłkami'Składniki:- 2 szklanki mąki- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej- 4 jajka- 200g masła- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- ok.1 kg jabłek*- 1 szklanka cukru + 3-4 łyżki- 2-3 łyżeczki cynamonu (w zależności od Waszego gustu)
Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w średniej grubości plasterki. Umieścić na patelni, dodać cukier (w zależności od słodkości jabłek - jabłka powinny zostać lekko kwaskowate) i cynamon. Podlać 0,5 szklanki wodą. Przesmażyć do miękkości jabłek.Cukier z masłem rozpuścić w garnuszku i lekko przestudzić.Jajka ubić z mąkami i proszkiem do pieczenia. Dodać masło z cukrem. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta.3/4 ciasta wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć jabłka zostawiając 1cm obręcz wokoło ciasta. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20min.Następnie wlać resztę ciasta i piec jeszcze 20-25 min (do tzw. suchego patyczka).Smacznego!* najlepsze są kwaskowe :)** pieczenie w prodiżu:3/4 ciasta wlać do prodiża i piec 25 min. Następnie ułożyć jabłka i wylać resztę ciasta i piec jeszcze 20-25 minut.