Wykonanie
Przepis na to ciasto znalazłam w swoim starym zeszycie kucharskim z lat młodzieńczych, bodajże z podstawówki. Za żadne skarby nie mogłam sobie przypomnieć, kiedy to ciasto robiłam ostatni raz, aż wstyd się tak przyznawać. Ciasto to jest idealne na taką pogodę jaką dzisiaj mamy za oknem, szaro, buro i zimno :(Ale, że sezon na
jabłka trwa, polecam Wam to ciasto z czystym sumieniem.
Powiem Wam, że jest to ciasto, które również można przyrządzić w zwykłym prodiżu, więc nie macie wymówki, że nie zrobicie ciasta, bo nie posiadacie piekarnika ;)
'oldschoolowe ciasto z jabłkami'Składniki:- 2 szklanki
mąki- 2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej- 4
jajka- 200g
masła- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- ok.1 kg
jabłek*- 1 szklanka
cukru + 3-4 łyżki- 2-3 łyżeczki
cynamonu (w zależności od Waszego gustu)
Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w średniej grubości plasterki. Umieścić na patelni, dodać
cukier (w zależności od słodkości
jabłek -
jabłka powinny zostać lekko kwaskowate) i
cynamon. Podlać 0,5 szklanki
wodą. Przesmażyć do miękkości
jabłek.
Cukier z
masłem rozpuścić w garnuszku i lekko przestudzić.
Jajka ubić z
mąkami i
proszkiem do pieczenia. Dodać
masło z
cukrem. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta.3/4 ciasta wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć
jabłka zostawiając 1cm obręcz wokoło ciasta. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20min.Następnie wlać resztę ciasta i piec jeszcze 20-25 min (do tzw. suchego patyczka).Smacznego!* najlepsze są kwaskowe :)** pieczenie w prodiżu:3/4 ciasta wlać do prodiża i piec 25 min. Następnie ułożyć
jabłka i wylać resztę ciasta i piec jeszcze 20-25 minut.