Wykonanie
Bardzo sycące i treściwe danie, które serdecznie polecam na jesienne dni :)Lista zakupów:1/2 kg
karkówki1 łyżka
masła klarowanego150 g
wędzonej kiełbasy1 łyżka
mąki1 plaster
wędzonego boczku1
cebulalistek laurowy1
czerwona papryka,
sól,
pieprz3
ogórki kiszonesłodka papryka w proszku, 3 ziarna
ziela angielskiego2-3 łyżki
koncentratu pomidorowegoMięso pokroić w paski lub kostkę. Na patelni rozgrzać
masło klarowane. Wrzucić
mięso i obsmażyć na rumiano, a następnie przełożyć do garnka.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Dodać do
mięsa. Zrumienić również
boczek pokrojony w kostkę.
Kiełbasę pokroić w plastry, oprószyć
mąką i zrumienić na patelni. Dolać odrobinę
wody i lekko wymieszać.
Boczek i
kiełbasę dorzucić do garnka i zalać 1/2 l
wody. Dodać
listek laurowy, ziele,
paprykę w proszku.
Czerwoną paprykę pokroić w paski i wrzucić do reszty składników. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu ok. 1.5 godziny.Po tym czasie, kiedy
mięso będzie miękkie, dodać
ogórki pokrojone w plastry i
koncentrat pomidorowy. Wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Forszmak podawać z
chlebem. Można go również zabielić
śmietaną,
czemu nie mogłam się oprzeć.

Smacznego :)Ten przepis znalazłam w magazynie kulinarnym "Pyszne" nr 7- 8/ 2016 :)