Wykonanie


To jeden z najlepszych przepisów na pesto jaki mam! Możecie go wykorzystać też do wielu innych dań, choć razem z tymi pieczonymi
ziemniakami smakuje naprawdę super i jest fajnym dodatkiem do obiadu czy obiadem samym w sobie :)
ziemniak na nowo, here it is!(3-4 porcje)1kg
MŁODYCH ZIEMNIACZKÓWKILKA GAŁĄZEK
ROZMARYNU (opcjonalnie)PESTO:1/4 szklanki PODPRAŻONYCH
ORZECHÓW WŁOSKICH3 ZĄBKI
CZOSNKU1 duża garść ŚWIEŻEJ
BAZYLII2-3
SUSZONE POMIDORY W
OLIWIE1/3 szklanki STARTEGO
PARMEZANU lub innego
twardego sera1/3 szklanki
OLIWY Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekarnik nagrzewamy do 220*CZiemniaczki dokladnie myjemy, kroimy w ćwiartki i przekladamy do dużej miski.W blenderze rozdrabniamy
czosnek,
orzechy i
bazylię. Dodajemy
ser,
sól i
pieprz i ponownie krótko blendujemy. Stopniowo dolewamy
oliwę i miksujemy, kontrolując gęstość (pesto powinno pozostać lekko gęste). Sos wlewamy do
ziemniaków i potrząsamy miską, by ziemniaczki równomiernie się nim pokryły.Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub folią alumiową blaszkę.
Między ziemniaczki wtykamy gałązki
rozmarynu i zapiekamy ok 35-45 minut (w zależności od odmiany
ziemniaka i wielkości kawałków)WSKAZÓWKIprzed pieczeniem można pokrojone ziemniaczki lekko podgotować – niektórzy twierdzą, że wychodzą wtedy bardziej chrupiąceim większe zachowamy odstępy
między ziemniakami na blaszce do pieczenia, tym będą bardziej chrupiące w trakcie pieczenia obracając
ziemniaki 1-2
razy by równomiernie się zrumieniły na kilka ostatnich minut pieczenia zwykle podkręcam piekarnik na termoobieg
bataty faszerowane warzywami i
orzechami
chrupiące pieczone frytki z
papryką i
oliwą z oliwek
chrupiące pieczone ziemniaczki z
rukolą,
suszonymi pomidorami i
serem feta
fryty z
batata i
pietruszki