ßßß Cookit - przepis na młode ziemniaczki zapiekane z domowym pesto

młode ziemniaczki zapiekane z domowym pesto

nazwa

Wykonanie

To jeden z najlepszych przepisów na pesto jaki mam! Możecie go wykorzystać też do wielu innych dań, choć razem z tymi pieczonymi ziemniakami smakuje naprawdę super i jest fajnym dodatkiem do obiadu czy obiadem samym w sobie :) ziemniak na nowo, here it is!
(3-4 porcje)
1kg MŁODYCH ZIEMNIACZKÓW
KILKA GAŁĄZEK ROZMARYNU (opcjonalnie)
PESTO:
1/4 szklanki PODPRAŻONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
3 ZĄBKI CZOSNKU
1 duża garść ŚWIEŻEJ BAZYLII
2-3 SUSZONE POMIDORY W OLIWIE
1/3 szklanki STARTEGO PARMEZANU lub innego twardego sera
1/3 szklanki OLIWY Z OLIWEK
SÓL I PIEPRZ
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Piekarnik nagrzewamy do 220*C
Ziemniaczki dokladnie myjemy, kroimy w ćwiartki i przekladamy do dużej miski.
W blenderze rozdrabniamy czosnek, orzechy i bazylię. Dodajemy ser, sól i pieprz i ponownie krótko blendujemy. Stopniowo dolewamy oliwę i miksujemy, kontrolując gęstość (pesto powinno pozostać lekko gęste). Sos wlewamy do ziemniaków i potrząsamy miską, by ziemniaczki równomiernie się nim pokryły.
Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub folią alumiową blaszkę. Między ziemniaczki wtykamy gałązki rozmarynu i zapiekamy ok 35-45 minut (w zależności od odmiany ziemniaka i wielkości kawałków)
WSKAZÓWKI
przed pieczeniem można pokrojone ziemniaczki lekko podgotować – niektórzy twierdzą, że wychodzą wtedy bardziej chrupiące
im większe zachowamy odstępy między ziemniakami na blaszce do pieczenia, tym będą bardziej chrupiące w trakcie pieczenia obracając ziemniaki 1-2 razy by równomiernie się zrumieniły na kilka ostatnich minut pieczenia zwykle podkręcam piekarnik na termoobieg
bataty faszerowane warzywami i orzechami
chrupiące pieczone frytki z papryką i oliwą z oliwek
chrupiące pieczone ziemniaczki z rukolą, suszonymi pomidorami i serem feta
fryty z batata i pietruszki
Źródło:http://thefoodtime.com/mlode-ziemniaczki-zapiekane-z-domowym-pesto