Wykonanie
12 Lis najlepsze
ziemniaki pieczone z
rozmarynem i
oliwą, chrupiące!
Superchrupiące z zewnątrz, miękkie w środku ! Rozmaryn+sól, to moja ulubiona kombinacja przyprawowa do
ziemniaka :) Prostota górą, po raz kolejny!(3-4 porcje)ok 10 średniej wielkości
młodych ziemniaków2 ząbki
czosnku1 łyżka suszonego
rozmarynuoliwa z oliweksólnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekarnik nagrzewamy do 230*C.Ziemniaczki dokładnie myjemy i kroimy w cząstki. Płuczemy na sitku i przekładamy do garnka. Zalewamy
wodą i dodajemy łyżeczkę
soli. Gotujemy aż
ziemniaki lekko zmiękną, około 6-8 minut. Wylewamy
wodę z garnka i do wciąż gorących
ziemniaków dolewamy 1-2 łyżki
oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól i
rozmaryn. Delikatnie potrząsamy garnkiem. Gdy
oliwa równomiernie pokryje
ziemniaki, wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę skórką do dołu, zachowując odstępy. Pieczemy 30-35 minut, lub do mometu gdy będą podpieczone z góry. Po wyjęciu z pieca możemy posypać ziemniaczki dodatkową porcją
soli. Gotowe!
bataty faszerowane warzywami i
orzechamichrupiące fryty z pikantnymi
przyprawami, świeżą
pietruszką i
serem feta