ßßß Cookit - przepis na najlepsze ziemniaki pieczone z rozmarynem i oliwą, chrupiące!

najlepsze ziemniaki pieczone z rozmarynem i oliwą, chrupiące!

nazwa

Wykonanie

12 Lis najlepsze ziemniaki pieczone z rozmarynem i oliwą, chrupiące!
Superchrupiące z zewnątrz, miękkie w środku ! Rozmaryn+sól, to moja ulubiona kombinacja przyprawowa do ziemniaka :) Prostota górą, po raz kolejny!
(3-4 porcje)
ok 10 średniej wielkości młodych ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego rozmarynu
oliwa z oliwek
sól
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Piekarnik nagrzewamy do 230*C.
Ziemniaczki dokładnie myjemy i kroimy w cząstki. Płuczemy na sitku i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy aż ziemniaki lekko zmiękną, około 6-8 minut. Wylewamy wodę z garnka i do wciąż gorących ziemniaków dolewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i rozmaryn. Delikatnie potrząsamy garnkiem. Gdy oliwa równomiernie pokryje ziemniaki, wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę skórką do dołu, zachowując odstępy. Pieczemy 30-35 minut, lub do mometu gdy będą podpieczone z góry. Po wyjęciu z pieca możemy posypać ziemniaczki dodatkową porcją soli. Gotowe!
bataty faszerowane warzywami i orzechami
chrupiące fryty z pikantnymi przyprawami, świeżą pietruszką i serem feta
Źródło:http://thefoodtime.com/ziemniaki-pieczone-z-rozmarynem-chrupiace