Wykonanie


Kolejna odslona pieczonych
ziemniaków, pyszna jak wszystkie! Tym
raziem nacięłam je jak czipsy, dodałam
zioła,
czosnek i roztopione
masło. Są boskie!
(4 porcje)
5-6
ziemniaków1-2
bataty3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
rozmarynu1 łyżeczka
oregano2-3 łyżki tartego
parmezanu , opcjonalnie
2-3 łyżki
oliwy z oliwek2-3 łyżki roztopionego
masla, opcjonalnie
sól i
pieprzPiekarnik nagrzewamy do 220*C
Ziemniaczki dokładnie myjemy (nie obieramy), i nacinamy na ok 2mm paski (uważnie, by ich nie porozcinać!). To samo robimy z
batatami (można je wcześniej podzielić na kilka części.
Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub folią alumiową blaszkę. We wgłębienia wtykamy pokrojony w paseczki
czosnek, polewamy
oliwą, posypujemy
ziołami i zapiekamy ok 30-40 minut (w zależności od odmiany
ziemniaka i wielkości kawałków).
Gdy lekko się zrumienią wyjmujemy je z pieca, polewamy niewielką ilością
masła, posypujemy
parmezanem i ponownie zapiekamy ok 5-7 minut. Gotowe!
WSKAZÓWKI
przed pieczeniem można pokrojone ziemniaczki lekko podgotować – niektórzy twierdzą, że wychodzą wtedy bardziej chrupiące
im większe zachowamy odstępy
między ziemniakami na blaszce do pieczenia, tym będą bardziej chrupiące na kilka ostatnich minut pieczenia zwykle podkręcam piekarnik na termoobieg
bataty faszerowane warzywami i
orzechami
chrupiące fryty z pikantnymi
przyprawami, świeżą
pietruszką i
serem feta
chrupiące pieczone frytki z
papryką i
oliwą z oliwek
chrupiące pieczone ziemniaczki z
rukolą,
suszonymi pomidorami i
serem feta