Wykonanie



Kolejna ziemniaczana wariacja,:) Tym razem użyłam
ziemniaków czerwonych, choć tak naprawdę czerwoną mają jedynie skórkę, w środku są intensywnie żółte. Ale to nie ma znaczenia jakich użyjecie (choć najlepiej by były
młode). Wcześciej podgotowane, lekko spłaszczone i upieczone z
parmezanem. Lubię ;)(2-3 porcje)ok 800g
MŁODYCH ZIEMNIAKÓWok 50g STARTEGO
PARMEZANU lub innego
twardego sera4-5 łyżek
OLIWY Z OLIWEKSŁODKA PAPRYKA W PROSZKU,
ROZMARYN (opcjonalnie)
SÓL I
PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie by lekko zmiękły, ok 20 minut. Odcedzamy i osuszamy. Każdego
ziemniaka rozpłaszczamy widelcem lub tłuczkiem do
ziemniaków i układamy na wysmarowanej
oliwą blaszce. Ziemniaczki skrapiamy z wierzchu dodatkową porcją
oliwy, posypujemy
ziołami i
solą. Zapiekamy ok 30 minut, po czym każdego
ziemniaka posypujemy
startym serem i dopiekamy na termoobiegu dodatkowe kilka minut. Gotowe!
bataty faszerowane warzywami i
orzechami
chrupiące fryty z pikantnymi
przyprawami, świeżą
pietruszką i
serem feta
chrupiące pieczone frytki z
papryką i
oliwą z oliwek
chrupiące pieczone ziemniaczki z
rukolą,
suszonymi pomidorami i
serem feta