ßßß Cookit - przepis na tłuczone młode ziemniaki zapiekane z parmezanem

tłuczone młode ziemniaki zapiekane z parmezanem

nazwa

Wykonanie

Kolejna ziemniaczana wariacja,:) Tym razem użyłam ziemniaków czerwonych, choć tak naprawdę czerwoną mają jedynie skórkę, w środku są intensywnie żółte. Ale to nie ma znaczenia jakich użyjecie (choć najlepiej by były młode). Wcześciej podgotowane, lekko spłaszczone i upieczone z parmezanem. Lubię ;)
(2-3 porcje)
ok 800g MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
ok 50g STARTEGO PARMEZANU lub innego twardego sera
4-5 łyżek OLIWY Z OLIWEK
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU, ROZMARYN (opcjonalnie)
SÓL I PIEPRZ
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie by lekko zmiękły, ok 20 minut. Odcedzamy i osuszamy. Każdego ziemniaka rozpłaszczamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i układamy na wysmarowanej oliwą blaszce. Ziemniaczki skrapiamy z wierzchu dodatkową porcją oliwy, posypujemy ziołami i solą. Zapiekamy ok 30 minut, po czym każdego ziemniaka posypujemy startym serem i dopiekamy na termoobiegu dodatkowe kilka minut. Gotowe!
bataty faszerowane warzywami i orzechami
chrupiące fryty z pikantnymi przyprawami, świeżą pietruszką i serem feta
chrupiące pieczone frytki z papryką i oliwą z oliwek
chrupiące pieczone ziemniaczki z rukolą, suszonymi pomidorami i serem feta
Źródło:http://thefoodtime.com/ulubione-mlode-ziemniaki-zapiekane-parmezanem