ßßß Cookit - przepis na chrupiące pieczone frytki z papryką i oliwą z oliwek

chrupiące pieczone frytki z papryką i oliwą z oliwek

nazwa

Wykonanie

Frytki robię… tak, często. Bo to ulubione danie Tomka! Najlepsza frytkowa odmiana ziemnaków? Irga, Denar, Irys, Sante – ziemniaki o średniej zawartości skrobii. Pamiętajcie by układać je na blaszce w odstępach i…postępujcie zgodnie z przepisem, a na pewno wyjdą superchrupiące! A może … spróbujecie dodać do nich dodatki – po inspiracje zapraszam tutaj !
(2-3 PORCJE)
5 DUŻYCH ZIEMNIAKÓW
OLIWA Z OLIWEK (3 łyżki)
SŁODKA / OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (2 łyżeczki)
SÓL
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie ok 4-5mm paski, ważne jest to, by były równej grubości, by jednakowo się rumieniły.
2 Wrzucamy na sitko, dokładnie płuczemy i suszymy na papierowym ręczniku.
3 Przekładamy do miski, dodajemy oliwę i paprykę i sól, mieszamy by ziemniaki pokryły się równomiernie.
4 Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej woskowanym) zachowując między nimi odstępy.
5 Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200* i pieczemy ok 25 minut (do lekkiego zrumienienia), następnie włączamy termoobieg i dopiekamy kilka minut (w zależności od tego jak bardzo chrupiące frytki chcemy uzyskać.)
6 Upieczone frytki posypujemy dodatkowo solą, gotowe!
bataty faszerowane warzywami i orzechami
fryty z batata i pietruszki
Źródło:http://thefoodtime.com/chrupiace-pieczone-frytki-z-papryka-i-oliwa-z-oliwek