Wykonanie
Frytki robię… tak, często. Bo to ulubione danie Tomka! Najlepsza frytkowa odmiana ziemnaków? Irga, Denar, Irys, Sante –
ziemniaki o średniej zawartości
skrobii. Pamiętajcie by układać je na blaszce w odstępach i…postępujcie zgodnie z przepisem, a na pewno wyjdą superchrupiące! A może … spróbujecie dodać do nich dodatki – po inspiracje zapraszam tutaj !(2-3 PORCJE)5 DUŻYCH
ZIEMNIAKÓWOLIWA Z OLIWEK (3 łyżki)SŁODKA /
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (2 łyżeczki)
SÓLnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!1.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie ok 4-5mm paski, ważne jest to, by były równej grubości, by jednakowo się rumieniły.2 Wrzucamy na sitko, dokładnie płuczemy i suszymy na papierowym ręczniku.3 Przekładamy do miski, dodajemy
oliwę i
paprykę i
sól, mieszamy by
ziemniaki pokryły się równomiernie.4
Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej woskowanym) zachowując
między nimi odstępy.5 Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200* i pieczemy ok 25 minut (do lekkiego zrumienienia), następnie włączamy termoobieg i dopiekamy kilka minut (w zależności od tego jak bardzo chrupiące frytki chcemy uzyskać.)6 Upieczone frytki posypujemy dodatkowo
solą, gotowe!
bataty faszerowane warzywami i
orzechamifryty z
batata i
pietruszki