ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy cukinio-wiec

Czekoladowy cukinio-wiec

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pikle w zalewie pomidorowej
Ogórki w zalewie musztardowej »
Robiłam już ciasto z marchewką, buraczkami,fasolą. Brakuje ciasta z cukinią więc zapraszam dziś na czekoladową pokusę właśnie z cukinią.Ciasto rewelacja,wyszło pyszne,pulchne,delikatne i cudnie czekoladowe. Biorę udział w akcji Słodkości z warzywami
Składniki:
500 g cukinii (po obraniu i wyrzuceniu środków)
150 g cukru pudru( zmielony ksylitol) Kłos-Pol
400 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
3 czubate łyżki błonnika kakaowego Kłos Pol( jeśli nie macie to można zastąpić kakao)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta proszku do pieczenia
czekolada mleczna lub gorzka jaka lubicie tak gdzieś tartej 50 g
pół szklanki oleju
2 jajka
śmietana 18% pół szklanki
Dodatkowo:
czekolada mleczna lub gorzka , jaką tam lubicie 150 g
mleko 3 łyżki
Krok 1
Cukinie obrałam, wykroiłam środki i starłam( mam robota więc to moment poszło).
Krok 2
Do misy wbiłam dwa jaja temp pokojowa.Dodałam cukier puder i zmiksowałam na puch, wlałam olej i śmietanę ,wymieszałam.
Krok 3
Odmierzyłam mąkę i błonnik kakaowy,proszek do pieczenia i sodę, dodałam do płynnych składników. Na końcu dodałam cukinię i czekoladę starta w wiórka .Składniki wymieszałam łopatką.
Krok 4
Formę tortową 26 cm wysmarowałam margaryną i wyłożyłam papierem do pieczenia dno i boki. Przełożyłam ciasto, wstawiłam do pieca.Piekłam godzinę w 170 stopniach.
Krok 5
Do miseczki włożyłam czekoladę( połamałam kosteczki) i dodałam 3 łyżki mleka.Wstawiłam do mikrofali na 2 minuty. Wyjęłam płynną.
Krok 6
Wyjęłam ciasto , dałam mu odpocząć 15 minut i polałam gorącą czekoladą. Ciasto rewelacja polecam zrobić.
piątek, 12 sierpnia 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Marchewko-wiec zwykły i nie zwykły
Chciałam zrobić coś innego coś czym bym mogła was zaskoczyć i udało się.Ten marchewko-wiec zaskakuje wyglądem i smakiem, a wi
Ciacho Cappuccino
W ostatniej chwili udało mi się zrobić foto, ciasto rozeszło się migiem.To wcale nie oznacza , że było smaczne lecz po prostu wspaniałe powiem nie skromnie. Skł
PAVLOVA ze śmietaną i poziomkami
Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Dziś miałam okazję wykorzystać białka które sam
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/08/Czekoladowy-cukinio-wiec.html