ßßß Cookit - przepis na lemoniada rabarbarowa

lemoniada rabarbarowa

nazwa

Wykonanie

Domowa lemoniada zawsze spoko! Czym dosładzać? Najlepiej wcale nie dosładzać (ja i tak lubię kwaskowate :), ale jeśli już – super opcją jest syrop z agawy . Ten naturalny cukier ma bardzo niski indeks glikemiczny i lekko cukierkowy posmak. Nada się tu idealnie! Jeśli widzieliście go w sklepach, z pewnością wiecie, że cena nie zachęca. Dlatego właśnie takie eko-rzeczy kupuję w internecie, bo nie oszukujmy się – znaleźć je tam można 2 lub więcej razy taniej. Przetestowałam już kilku producentów, o dziwo smak się różni. Obecnie mam w domu ten i daje radę :)
(1 dzbanek)
ok 750g RABARBARU
1/2 szklanki SYROPU Z AGAWY / 3/4 szklanki KSYLITOLU lub ew CUKRU TRZCINOWEGO
3 dojrzałe CYTRYNY
ok 1l LEKKO GAZOWANEJ WODY
OPCJONALNIE:
GARŚĆ ŚWIEŻEJ MIĘTY
EKSTRAKT WANILIOWY/ ZIARENKA Z 1 LASKI WANILII
KOSTKI LODU
Rabarbar kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Dodajemy ok 3/4 szklanki wody, sok wyciśnięty z 2 cytryn, wanilię, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ok 10-12 minut aż rabarbar się rozpadnie i powstanie gęsta masa. Masę studzimy i przecedzamy przez gęste sitko. Powstały mus przelewamy do dzbanka, dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę, miętę, wodę i kostki lodu. Gotowe!
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
zielony koktajl z awokado, ananasem, jarmużem i miętą
zielone smoothie z awokado, kiwi, szpinakiem i bananem
syrop dyniowy z cynamonem
supersycący owocowo-buraczkowy koktajl śniadaniowy
Źródło:http://thefoodtime.com/lemoniada-rabarbarowa