Wykonanie
Idealna na ciut chłodniejsze, letnie dni wyśmienita ciepła
sałatka ziemniaczana z chorizo, młodym
bobem i
jajkami przepiórczymi .
Póki bób jest,
póki zachwyca
zielenią ziaren wyłuskiwanych ze strączka, wymyślam kolejne pomysły na jego wykorzystanie w kuchni. W tym prostym i szybkim daniu jest wszystko to, co lubię -
młode ziemniaki w skórce, zielony
bób, chrupiące
migdały i pikantna hiszpańska
kiełbasa chorizo, która tak cudownie podkręca smaki. Zrób tę
sałatkę w chłodniejszy dzień, na zachmurzone niebo, na pocieszenie, z tęsknoty, na kolację w środku lata, albo gdy nie masz ochoty jakoś specjalnie się napracować w kuchni przy okazji spotkania z przyjaciółmi przy
winie.
Sałatka jest prosta i niezwykle smaczna.
Dobrze, akustycznie, spokojnie, acz z dobra energią. Idealnie na letnie, niezbyt rozgrzane popołudnie. Zamknij oczy, wyciągnij nogi, zachwyć się - Ed Sheeran "The A Team" ...Moja słabość do
ziemniaków bardzo mnie rozczula. Pierwsze wybory przy
stole na imprezie, czy proszonym obiedzie to
ziemniaki, sałatki ziemniaczane, kartoflane kluski. Najwięcej jadamy ich jesienią i zimą, ale gdy nastaje czerwiec,
młody, ciepły lipiec, kocham nad życie
młode ziemniaki, które zjadam czasem wyszorowane i ugotowane z cząstkami
ziołowo-
czosnkowego masła. Najprościej, najlepiej. Oczywiście, gdy żar leje się z nieba, na
stole raczej lekkie
sałaty,
owoce, liście,
zielenina.Jednak, oto nastały nieco chłodniejsze dni w Warszawie, lato chyba się ciut ciut obraziło, spakowało manatki i postanowiło zaszaleć ulewami w Gdańsku, wichurami na Mazowszu. W domu cicho, pusto, tylko echo się kołacze po pustych pokojach. Miało być szaleństwo wolności, gdy cała trójka naszych dzieci wyjechała na wakacje, ale jakiś smętek duszę gniecie, oczy zachodzą szarością. Sięgam w takie dni po mój comfort food - jedzenie na pocieszenie . Przypominają mi się smaki, które ostatnio serwował Marek Flisiński w Water&Wine w Cisowie . Wykopane z grządki
ziemniaki,
bób, świeże liście,
zioła.
Zatem i u mnie
ziemniaki, tym razem w opcji "jedzenie na pocieszenie". Te lipcowe, pyszne, których nie trzeba obierać, a wystarczy wyszorować, zamieniam w sałatki ziemniaczane . Z grządki w ogrodzie ścinam gałązki
rozmarynu, przypominam sobie zapach ziemi, z której wykopywałam
ziemniaki w Cisowie. Z lodówki wyciągam torebkę
bobu prosto od Majlertów, pudełko przepiórczych
jajek z sobotniego targu i w 30 minut mam gotową cudownie kojąca miskę
ziemniaków z ostrzejsza nutą. Zróbcie tę
sałatkę, jest pyszna i na pewno będzie Wam smakować!
Ciepła
sałatka ziemniaczana to danie, które może występować w dziesiątkach różnych wersji. Tym razem
ziemniaki pieczone bez
soli w glinianym garnku,
młody, ugotowany al dente
bób, świeże
zioła, ugotowane na półmiękko
przepiórcze jajka, chrupiące prażone
migdały i... chorizo. Ostre, pikantne,
paprykowe, cudne! Jeśli wolicie wersję bezmięsną, pomińcie chorizo, ale doprawcie całość wędzoną hiszpańską
papryką .
Sałatka jest treściwa, sycąca, a jednocześnie pełna letnich smaków., pachnie
papryką i
rozmarynem. Na ciepło jest doskonała, ale można ją tez spakować do słoika i zabrać do pracy na lunch. Zróbcie ją koniecznie
póki trwa sezon na
bób, zjedzcie na trawie, pod gołym niebem. Jest cudna!700g
młodych ziemniaków (najlepiej typ kulinarny A,
sałatkowe)250g młodego
bobu150g pikantnej hiszpańskiej
kiełbasy chorizo30ml
oliwy extra virgin2 gałązki
rozmarynu50g
migdałów15 jajeczek przepiórczychświeżo mielony
pieprzdressing40ml
oliwy extra virgin40ml
octu jabłkowego1 łyżeczka soku wyciśniętego z
cytryny1/2 łyżeczki
musztardy sarepskiej1 posiekana
szalotkaigiełki z 1 gałązki
rozmarynuszczypta
solispora szczypta świeżo mielonego
pieprzuZiemniaki wyszoruj, przełóż do glinianego garnka i piecz ok 45-55 minut (mniejsze pieką się krócej) w temperaturze 180°C (lub ugotuj bez
soli aż będą niemal miękkie).
Jajka przepiórcze przełóż do rondelka, zalej
wodą i gotuj ok 2 minut. Zalej zimną
wodą, obierz ze skorupek i przekrój wzdłuż na pół.
Bób zalej lekko osolonym wrzątkiem i blanszuj ok 5 minut,
potem odlej
wodę i przełóż
bób do miski z lodowatą
wodą. Gdy lekko przestygnie, obierz
bób ze skórek i odłóż.Chorizo pokrój w plasterki i krótko przesmaż na
oliwie razem z gałązkami
rozmarynu. Chorizo przełóż na talerzyk,
oliwę ze smażenia zlej do szklanki i zachowaj do dressingu,
rozmaryn usuń, już nie będzie potrzebny, wystarczy, że oddał zapach
oliwie. Upraż
migdały przez kilka minut na patelni, na której smażyło się chorizo i odstaw.Zmiksuj wszystkie składniki dressingu dodając
oliwę zachowaną ze smażenia chorizo. Ciepłe
ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki (malutkie pozostaw w całości) i w dużej misce wymieszaj z dressingiem. Dodaj obrany ugotowany
bób, uprażone
migdały, przesmażone chorizo, dopraw całość świeżo mielonym
pieprzem. Wyłóż
sałatkę na półmisek lub do miseczek, w której będzie podawana, na wierzchu ułóż połówki
jajek przepiórczych i od razu podawaj. Jest wyborna i zaspokoi każdy apetyt.------przepis wspiera kampanię „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo! ”