ßßß Cookit - przepis na Tortilla z sycącym nadzieniem

Tortilla z sycącym nadzieniem

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 15 czerwca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Tortilla z sycącym nadzieniem to kolejna propozycja po ostrym nadzieniu na danie obiadowe z łagodną wersją nadzienia. Nadzienie sycące z warzywami – więc, pożywny obiad dla całej rodziny.
Z podanych poniżej podanych ilości, przygotowałam 6 sztuk tortilli z sycącym nadzieniem. Do tego przepisu wykorzystałam bardzo dużych płatów tortilli.
Poniższy przepis można przygotować z mięsem – od was zależy czy będzie daniem mięsnym czy bezmięsnym.
6 bardzo dużych płatów tortilli
szklanka nieugotowanego bulgur
jedna łyżeczka przecieru z ostrej papryki
dwie łyżeczki przecieru z łagodnej papryki
dwie łyżki przecieru pomidorowego
mały bakłażan
dwie średnie czerwone cebule
jedna łodyga selera naciowego
jedna papryka: czerwona lub zielona
malutka cukinia
około 10 liści kapusty pekińskiej
trzy garści tartego sera żółtego
kilka łodyg świeżej natki pietruszki
oliwa z oliwek
pół litra przegotowanej letniej wody
trzy ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, słodka czerwona papryka
opcjonalnie: jedna podwójna pierś kurczaka, średniej wielkości marchew
Jeżeli chcecie przygotować wersję z mięsem, to powinniście zacząć od oporządzenia piersi kurczaka: umyć i obkroić z niepotrzebnych żyłek, kosteczek a następnie należy pokroić w średniej wielkości kosteczki i podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Po usmażeniu należy przełożyć na ręcznik papierowy.
Następnie przystępujemy do przygotowania nadzienia warzywnego:
Paprykę i seler naciowy kroimy w dość drobną kostkę a cebulę drobno siekamy i należy poddusić warzywa na średnim ogniu na oliwie z oliwek przez około 10 minut.
W trakcie duszenia się powyższych składników, cukinię i bakłażan obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę i po upływie 10 minut dorzucamy do patelni.
Następnie szatkujemy zieloną część liści kapusty pekińskiej i dorzucamy do patelni.
Czosnek szatkujemy w plasterki i dorzucamy do warzyw a następnie zalewamy je wodą, tak by były zakryte.
Następnie wrzucamy nieugotowany bulgur i dokładnie wszystko mieszamy.
Można także dodać startą na tarce o dużych oczkach jedną marchewkę.
Doprawiamy warzywa i bulgur przecierami paprykowymi i przecierem pomidorowym i ponownie wszystko mieszamy i gotujemy około 15 minut – bulgur musi się ugotować. Gdy zaistnieje taka konieczność należy dolać wodę, tak by kasza była cały czas pod wodą, oczywiście, gdy kasza będzie ugotowana nie dolewajcie wody, bo musi w całości odparować. Należy dość często mieszać warzywa na patelni.
Gdy kasza będzie gotowa i przygotowujecie wersję z mięsem to należy go dorzucić, doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Jeżeli została jeszcze woda – to często mieszając podsmażajcie do casu aż cała woda odparuje.
Na tarce z dużymi oczkami ścieramy ser żółty.
Siekamy dość drobno natkę pietruszki.
Piekarnik nagrzewamy do 150˚C.
Przygotowujemy płaty tortilli. Na środku każdego z nich sypiemy starty ser i nakładamy do 4 łyżek nadzienia i ponownie sypiemy serem i posiekaną natką pietruszki. Lewy i prawy bok tortilli zawijamy do środka lekko ściskając a następnie górny i dolny bok składamy do środka i przekręcamy do góry dnem, tak by składane boki były na spodzie. Następnie układamy tortille na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Tortillę z sycącym nadzieniem podałam z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na dania obiadowe:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/06/15/tortilla-z-sycacym-nadzieniem