ßßß Cookit - przepis na Botwina z mďż˝odymi ziemniaczkami i koperkiem

Botwina z m�odymi ziemniaczkami i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pudding z nasion chia.
Naleśniki z dżemem z kiwi »
Proponuję na dzisiejszy dzień coś szybkiego i na czasie, czyli botwinę. Jest to pyszna zupka chłodnik lub na gorąco. Smakuje wybornie.
Składniki:
2 pęczek botwinki
2 łyżki soku z cytryny
śmietana 30% 200 ml
sól
pieprz
koperek do zupki
marchewka 2 szt
ziele angielskie 3 szt
listek laurowy 3 szt
drobiowe mięsko jakie tam macie z 300 g
Dodatkowo:
ziemniaki duże 6 szt
koperek
Krok 1
Ziemniaki obieramy , kroimy na cztery i gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 2
Botwinę myjemy i odcinamy korzonki( u mnie jeszcze nie wyrosły buraczki duże wiec poobcinałam ), kroimy drobno.Do garnka wkładamy mięsko drobiowe, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz marchewkę startą na wiórka, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięsko zmięknie( 45 minut). Teraz mamy jakby rosołek, dodajemy do niego starte dwa buraczki i botwinę pokrojoną drobniutko. Gotujemy jeszcze jakieś 15-20 minut. Na końcu wlewamy śmietanę i mieszamy chwilkę i zrobione.
Krok 3 -podanie
Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i tłuczkiem gnieciemy. Nakładamy łyżką do lodów kuleczki i kładziemy do talerza głębokiego, 3 na jeden talerz, zalewamy botwiną,dekorujemy koperkiem i gotowe.
poniedziałek, 30 maja 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Botwinka z warzywami
Powiem wam, że to pierwsza zupa z botwinki w tym roku. Pomimo, że buraczki ciągle jeszcze małe, ale już na tyle duże, że jest co do zupy wkroić, w tym przy
Szczawiowa z wkładką
No to może dziś zrobimy delikatniejszą zupkę, na mięsku z dodatkiem śmietany :) Składniki: szczaw 2 porządne garście umytego i bez okonków szc
Rosół z domowym makaronem nitki
Kochani macie czasem tak , że chce wam się domowego makaronu?? Ja ostatnio tak ciągle mam, a to do rosołu a to ze szpinakiem a to z jajem i tak robię kluseczki
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/05/Botwina-z-mlodymi-ziemniaczkami-i-koperkiem.html