Wykonanie

Letni deser
jogurtowy z dodatkiem
truskawek. Duże ciasto z blachy -
biszkopt z
dżemem truskawkowym, przepysznym, orzeźwiającym musem
jogurtowym i cienką warstwą
galaretki z plasterkami
truskawek. Pyszne, rewelacyjne ciasto i dla dzieci i dla dorosłych, doskonałe na domowe letnie imprezy. Obiecuję, to połączenie się nie znudzi: w lipcu przygotujcie je z
wiśniami,
brzoskwiniami lub
jagodami :-).Składniki na
biszkopt:4
jajkaszczypta
soli100 g drobnego
cukru do wypieków90 g
mąki pszennej tortowej35 g
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i
skrobię ziemniaczaną wymieszać, przesiać.Blachę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.W misie miksera umieścić
białka. Rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się
białek dodać szczyptę
soli. Ubić, do sztywności. Dodawać
cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać
żółtka i ubić. Dodać przesianą
mąkę ze
skrobią, delikatnie wymieszać szpatułką.Gotowe ciasto
biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać.Piec w temperaturze 175ºC przez około 18 - 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, formę opuścić z 30 na podłogę (by
biszkopt pozostał prosty, można pominąć) i pozostawić do wystudzenia.500 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej500 g
jogurtu greckiego, schłodzonego80 g
cukru pudru1 łyżeczka pasty z
wanilii18 g
żelatyny w proszku lub 6 listków
żelatyny70 ml
wodyPołowę
jogurtu lekko podgrzać, mieszając, zdjąć z palnika.
Żelatynę zalać 70 ml
wody odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do ciepłego
jogurtu, dokładnie wymieszać, lekko przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia. Wystudzony
jogurt wymieszać z resztą
jogurtu.
Śmietanę kremówkę,
wanilię i
cukier puder umieścić w misie miksera i ubić. Do ubitej
śmietany dodać
jogurt, na 3 tury, delikatnie mieszając szpatułką aż do połączenia.Ponadto:poncz: 1/4 szklanki
wody wymieszanej pół na pół z
sokiem z cytryny (lub z Limoncello)1/2 do 3/4 szklanki gęstego
dżemu truskawkowego1
galaretka truskawkowa rozpuszczona w połowie
wody zalecanej na opakowaniu (czyli w 250 ml) i wystudzona300 - 400 g
truskawek, pokrojonych w plasterkiWykonanieZ
biszkoptu delikatnie zdjąć brązową skórkę (lepiej nasiąknie, choć nie jest to konieczne). Nasączyć ponczem. Posmarować niegrubą warstwą
dżemu truskawkowego (jeśli warstwa będzie zbyt gruba mus będzie się 'ześlizgiwał' z
dżemu). Na
dżemie rozprowadzić równo mus
jogurtowy, wyrównać. Schłodzić w lodówce do stężenia musu, przez około 2 godziny. Po tym czasie na wierzchu musu poukładać plasterki
truskawek, zalać
galaretką w temperaturze pokojowej. Odstawić do steżenia.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).

