Wykonanie
Biskwity - bardzo popularne małe słodkości z
cukierni, teraz do wykonania w domu :-). Biskwity to nic innego jak
biszkoptowe pieczone omlety. Zasada ich przygotowania jest Wam dobrze znana - postępujemy jak w przypadku
biszkoptu: ubijamy
białka z
cukrem, następnie dodajemy
żółtka i delikatnie mieszamy z przesianą
mąką. Biskwity koniecznie podajemy z
bitą śmietaną i sezonowymi
owocami, poza sezonem z
owocami z
syropu lub domową
konfiturą. Polecam szczególnie dla dzieci, choć nie tylko ;-).Składniki na 8 sztuk:3 duże
jajkaszczypta
soli3 łyżki drobnego
cukru do wypieków3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i
skrobię wymieszać, przesiać.Przygotować 2 płaskie blachy, wyłożyć ja papierem do pieczenia. Na każdym z nich narysować 4
okręgi o średnicy 10 cm każdy.W misie miksera umieścić
białka. Rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się
białek dodać szczyptę
soli. Ubić, do sztywności. Dodawać
cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać
żółtka i ubić. Dodać przesianą
mąkę ze
skrobią, delikatnie wymieszać szpatułką.Gotowe ciasto
biszkoptowe wyłożyć na
okręgi, około 2 pełnych łyżek na każdy z okręgów, wyrównać łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 6 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, natychmiast zdjąć omleciki z blachy (pomagając sobie szpatułką lub odwrócić papier do pieczenia w taki sposób, by omleciki znalazły się pod
spodem i wtedy zdjąć z nich papier), zgiąć je w połowie i odłożyć na bok (położyć np. na ten sam papier do pieczenia), pozostawić do wystudzenia.Dodatkowo:400 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej1,5 łyżki
cukru pudruświeże
truskawki lub inne
owoce, do podania
cukier puder do oprószenia
Śmietanę kremówkę ubić z
cukrem pudrem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w postaci głęboko wciętej gwiazdki i nadziać omleciki. Na
bitą śmietanę położyć pokrojone
truskawki.Oprószyć
cukrem pudrem i podawać (ewentualnie oprószyć
cukrem pudrem przed samym podaniem). Przechowywać w lodówce.Uwaga : najczęstszym problemem przy ich wykonaniu jest pękanie biskwitów przy zginaniu na pół. Dzieje się tak, kiedy są zbyt długo pieczone (i przez to wysuszone) lub zbyt późno zdjęte z blachy, kiedy już zdążyły wystygnąć.Smacznego :-)