Bardzo smaczne placuszki z wykorzystaniem sezonowych owoców jakimi są truskawki. Robię je obecnie bardzo często, bo najsmaczniejsze są ze świeżymi owocami. Są pulchne, biszkoptowe. Aby dodać im jeszcze więcej truskawkowego smaku polewam je musem z tych jakże pysznych owoców.Składniki na placuszki (14 sztuk) :3 jajka14 dag mąki pszennej2 płaskie łyżki cukru½ łyżeczki soli2 łyżki śmietany kremówki20 dag truskawek5-6 kropel esencji migdałowejSkładniki musu truskawkowego :30 dag truskawek zmiksowanych truskawekcukier do smakuponadto:cukier puder do posypania placuszkówolej do smażeniaWykonanie :Odszypułkowane i umyte truskawki kroimy w talarki o grubości ½ cm. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku.Odstawiamy mikser i wsiewamy małymi porcjami mąkę, stale mieszając łyżką. Dodajemy śmietanę, całość jeszcze raz mieszamy na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy łyżką małe porcje ciasta.Na każdą dajemy po kilka talarków truskawek i ponownie ciasto, tylko tyle, aby przykryć truskawki. Smażymy na złoty kolor.Natomiast stronę z truskawkami znacznie krócej, aby nie wysmażyć soku. Podajemy posypane cukrem pudrem i polane musem truskawkowym.