Wykonanie
Ryby są bardzo zdrowe , wiadomo , ale nie zawsze wiadomo jak zachęcić do nich dzieci . Wiem czasami jestem już nudna z tym dzieciowaniem , ale Ci z Was którzy są szczęśliwymi posiadaczami tej odmiany człowieka , wiedzą z czym się mierzę co dnia 😉
Marchewka,
brokuły ,
jajka ,
ser,
ryby i najstraszniejsze co może zawitać do kuchni
wątróbka i
kapusta ! Więc nie dziwcie się że jest to tak ważna sprawa , że coś dało się zjeść i nie były to
parówki 😉 Ten przepis jest fajny z wielu powodów , a jednym z ważniejszych jest to ,że można go przygotować dzień wcześniej , przechować w lodówce , a następnego dnia wsunąć do piekarnika i..tyle 😉 Po prostu nie spalić , a będzie pyszne 😉

Składniki :8-9 średnich
ziemniaków1 opakowanie mrożonej kostki z
mintaja ( 6 szt )1 opakowanie
mrożonego szpinaku ( brykiet )2 ząbki
czosnku1
jajkomąka do obtaczania1 pęczek
koperku3 łyżki
masła1/2 szklanki
mleka1 płaska łyżeczka mielonej
gałki muszkatołowejsól ,
pieprz do smaku

Ziemniaki ugotować do miękkości , tak żeby się rozpadały ( oczywiście w osolonej wodzie , na koniec odcedzić 😉 ) . Do jeszcze gorących dodać
masło-2 łyżki ,
pieprz do smaku ,
mleko ( całość ) ,
gałkę muszkatołową i posiekany
koperek – cały pęczek . Całość wygnieść tłuczkiem do
ziemniaków . Odstawić do przestygnięcia .
Szpinak wrzucamy bez rozmrażania , na gorące
masło , solimy , dodajemy wyciśnięty praską
czosnek ,
pieprz sól do smaku . Smażymy – dusimy , do momentu aż się rozmrozi i podgrzeje . Odsączamy nadmiar soku , jeśli nie odparował i odstawiamy do wystygnięcia . Kostkę z
mintaja rozmrażamy . Następnie solimy ,
pieprzymy ,obtaczamy w roztrzepanym
jajku i na końcu w
mące ( zwykłej pszennej ) .


Uwaga , trzeba się z nią obchodzić delikatnie , bo źle chwycona lubi się rozpaść . Smażymy na lekko złocisty kolor . Zdejmujemy z patelni , odstawiamy do wystygnięcia . Teraz na wysmarowanym
masłem naczyniu żaroodpornym lub foremce do zapiekania , układamy warstwami ziemniaczaną masę ,
szpinak ,
rybę i tak do wyczerpania składników . Można to robić pod lekkim kątem jak na zdjęciu . Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez około 35-40 minut – a w zasadzie do momentu aż wierzch lekko się zrumieni . Rybna zapiekanka gotowa 😉 . Doskonale smakuje podana z
sosem beszamelowym lub
cytrynowym , ale sprawdza się także tzatzyki . Smacznego 😉