ßßß
Składniki :8-9 średnich ziemniaków1 opakowanie mrożonej kostki z mintaja ( 6 szt )1 opakowanie mrożonego szpinaku ( brykiet )2 ząbki czosnku1 jajkomąka do obtaczania1 pęczek koperku3 łyżki masła1/2 szklanki mleka1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowejsól , pieprz do smaku
Ziemniaki ugotować do miękkości , tak żeby się rozpadały ( oczywiście w osolonej wodzie , na koniec odcedzić 😉 ) . Do jeszcze gorących dodać masło-2 łyżki , pieprz do smaku , mleko ( całość ) , gałkę muszkatołową i posiekany koperek – cały pęczek . Całość wygnieść tłuczkiem do ziemniaków . Odstawić do przestygnięcia . Szpinak wrzucamy bez rozmrażania , na gorące masło , solimy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , pieprz sól do smaku . Smażymy – dusimy , do momentu aż się rozmrozi i podgrzeje . Odsączamy nadmiar soku , jeśli nie odparował i odstawiamy do wystygnięcia . Kostkę z mintaja rozmrażamy . Następnie solimy ,pieprzymy ,obtaczamy w roztrzepanym jajku i na końcu w mące ( zwykłej pszennej ) .
Uwaga , trzeba się z nią obchodzić delikatnie , bo źle chwycona lubi się rozpaść . Smażymy na lekko złocisty kolor . Zdejmujemy z patelni , odstawiamy do wystygnięcia . Teraz na wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub foremce do zapiekania , układamy warstwami ziemniaczaną masę , szpinak , rybę i tak do wyczerpania składników . Można to robić pod lekkim kątem jak na zdjęciu . Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez około 35-40 minut – a w zasadzie do momentu aż wierzch lekko się zrumieni . Rybna zapiekanka gotowa 😉 . Doskonale smakuje podana z sosem beszamelowym lub cytrynowym , ale sprawdza się także tzatzyki . Smacznego 😉