Wykonanie
Jak znudzą się nam
ziemniaki i zwykłe
pure , zawsze możemy sobie nieco urozmaicić , pokombinować . W tym przypadku , z kombinowania wyszło pyszne samodzielne danie , a do tego bardzo , bardzo smaczne . Rozpływające się
żółtko , nuta
koperku i
masła …pychota 😉
Składniki na 4 porcje :5
ziemniakówczubata łyżka
masłapęczek
koperku1
cebula -mała4
jajkasól ,
pieprz50 ml
mlekaszczypta mielonej
kolendry1 ząbek
czosnkuCebulkę obieramy i siekamy , po czym rumienimy na patelni na złocisty kolor .
Ziemniaki obieramy , kroimy , gotujemy w osolonej wodzie do miękkości , zlewamy i przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do
ziemniaków na gładką masę . Dodajemy
masło ,
mleko kolendrę ,
sól i
pieprz oraz wyciśnięty praską
czosnek i posiekany
koperek oraz smażoną
cebulkę . Mieszamy , na gładkie
pure . Za pomocą metalowych obręczy formujemy porcje , jeśli nie mamy obręczy można użyć np . płytkich filiżanek . Uformowane
pure , układamy na blaszce do pieczenia , na każdej umieszczamy
płatki masła i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 C przez około 30 minut .
Jajka wybijamy na patelnię do
jajek sadzonych i smażymy z obu stron , delikatnie przewracając , tak ,żeby
żółtko pozostało płynne . Układamy na wieżyce z
pure i podajemy 😉 Smacznego 😉