Wykonanie
Maj 20, 2016 Maj 20, 2016 Maj 20, 2016 10:32 napisane przez
Miss BerryDzisiaj przepis na danie o niskiej zawartości tłuszczu. Mielona
wołowina z
bakłażanem w
sosie pomidorowym z
przyprawami z dodatkiem
cynamonu. Bardzo ciekawe danie troszeczkę inspirowane kuchnią grecką – odrobina
cynamonu i
bakłażana nadaje mu smak zbliżony do Musaki.Ostatnio zaczęłam codziennie rano chodzić na siłownię, wychodzi więc na to, że jem danie obiadowe około godziny 8.00, ale
powiem wam szczerze, że wcale mi to nie przeszkadza. Już wcześniej zdarzało mi się zjeść resztki z obiadu na śniadanie i uwielbiam coś takiego. Nie lubię za bardzo kanapek, jajecznica i wszystkie inne potrawy z
jajkami mi się znudziły, słodkie potrawy typu naleśniki zajmują zbyt dużo czasu, więc cieszę się, że teraz
mogę legalnie i bez wyrzutów sumienia zjeść danie obiadowe na śniadanie.
Wołowina z
bakłażanem w
sosie pomidorowym to jedno z dań, które jem po treningu z dodatkiem
ryżu. Mało tłuszczu, dużo
białka, czyli tak jak teoretycznie być powinno. Spróbujcie.Przepis na
Wołowinę z
bakłażanem w
sosie pomidorowym znajdziecie poniżej.
Wołowina z
bakłażanem w
sosie pomidorowymAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 30 minutW
sumie: 45 minutPorcje: 6Składniki700 g
wołowiny mielonej800 g
pomidorów z puszki2
cebule2 ząbki
czosnku1
bakłażan1 łyżka
masła klarowanego1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka suszonej
bazylii½ łyżeczki
oregano½ łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki
cukru lub słodzika
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie
Cebulę pokroić w piórka.
Masło klarowane rozgrzać na patelni.Dodać pokrojoną
cebulę i zmiażdżony
czosnek, podsmażyć.Następnie dodać mieloną
wołowinę i
przyprawy:
słodką paprykę,
bazylię,
oregano,
cynamon,
sól i
pieprz. Chwilkę podsmażyć.
Bakłażan pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Smażyć 5 minut.Dodać
pomidory z puszki oraz
cukier lub słodzik i gotować przez 15-20 minut.Doprawić
solą i
pieprzem.Podawać z dzikim
ryżem i
sałatką. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 340 g Kalorie: 240 kcal Tłuszcze: 7,77,7 g Węglowodany: 15,4 g Błonnik: 1,9 g
Białko: 28,4 g3 . 5.3208

Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!

Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie