ßßß Cookit - przepis na Stek z łaty wołowej z sosem gorgonzola (flank steak)

Stek z łaty wołowej z sosem gorgonzola (flank steak)

nazwa

Wykonanie

Kwiecień 8, 2015 Kwiecień 8, 2015 Kwiecień 8, 2015 11:03 napisane przez Miss Berry
Nie jest żadną tajemnicą, że uwielbiam mięso, a w szczególności steki 😀 W zasadzie mogłabym żywić się sushi i stekami, nic innego mi nie potrzeba 😉 Ewentualnie jeszcze zupka Tom Yum albo Pho.
Dzisiaj dodaję przepis na Flank steak, który jak przynajmniej mi się wydaję, nie jest zbytnio popularny w Polsce. Flank Steak to nic innego jak łata wołowa . Płaski kawałek mięsa, który usmażony na patelni i pokrojony w cienkie plastry zamienia się w coś przepysznego. U mnie z dodatkiem sosu gorgonzola, zielonych szparagów oraz sałatki z pomidorkami koktajlowymi.
Stek z łaty wołowej z sosem gorgonzola (flank steak)
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut
W sumie: 45 minut
Porcje: 3
Składniki
600 g flank steak (łaty wołowej)
200 g sera gorgonzola
30 g masła
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, oregano, bazylia
garść zielonych szparagów
garść pomidorków koktajlowych
garść miksu sałat
Przygotowanie
Mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem.
Przygotować sos gorgonzola: w garnuszku rozgrzać 1 łyżkę masła i dodać pokrojony w kawałki ser gorgonzola oraz 3 łyżki śmietany. Gotować na małym ogniu często mieszając do rozpuszczenia. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Flank steak (łatę wołową) obficie posypać świeżo zmielonym pieprzem, oregano i bazylią.
Na patelni roztopić masło i podsmażyć lekko rozgnieciony czosnek (wraz z łupiną), przemieszczając go, aby smak rozszedł się na całą powierzchnię patelni.
Gdy patelnia będzie już dobrze rozgrzana, wyłożyć na nią łatę wołową i smażyć około 5 minut (stopień wysmażenia medium) na średnim ogniu. Następnie obrócić i smażyć kolejne 5 minut.
Zdjąć mięso z patelni, przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i zostawić do odpoczynku na około 10 minut.
Pokroić w cienkie plastry.
Podawać z ugotowanymi zielonymi szparagami, sosem gorgonzola i sałatką z miksu sałat i pomidorków koktajlowych.
Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 481 g Kalorie: 607 kcal Tłuszcze: 38,5 g Węglowodany: 7,3 g Błonnik: 2,5 g Białko: 60,5 g
3 . 2.2925
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/stek-z-laty-wolowej-z-sosem-gorgonzola-flank-steak