Wykonanie
Kwiecień 8, 2015 Kwiecień 8, 2015 Kwiecień 8, 2015 11:03 napisane przez
Miss BerryNie jest żadną tajemnicą, że uwielbiam
mięso, a w szczególności
steki 😀 W zasadzie mogłabym żywić się sushi i
stekami, nic innego mi nie potrzeba 😉 Ewentualnie jeszcze zupka Tom Yum albo Pho.Dzisiaj dodaję przepis na Flank steak, który jak przynajmniej mi się wydaję, nie jest zbytnio popularny w Polsce. Flank Steak to nic innego jak łata wołowa . Płaski kawałek
mięsa, który usmażony na patelni i pokrojony w cienkie plastry zamienia się w coś przepysznego. U mnie z dodatkiem sosu gorgonzola,
zielonych szparagów oraz sałatki z
pomidorkami koktajlowymi.
Stek z łaty wołowej z sosem gorgonzola (flank steak)Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 15 minutW
sumie: 45 minutPorcje: 3Składniki600 g flank steak (łaty wołowej)200 g
sera gorgonzola30 g
masła3 ząbki
czosnku3 łyżki
śmietany 18%sól,
pieprz,
oregano,
bazyliagarść
zielonych szparagówgarść
pomidorków koktajlowychgarść
miksu sałatPrzygotowanie
Mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem.Przygotować sos gorgonzola: w garnuszku rozgrzać 1 łyżkę
masła i dodać pokrojony w kawałki
ser gorgonzola oraz 3 łyżki
śmietany. Gotować na małym ogniu często mieszając do rozpuszczenia. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem.Flank steak (łatę wołową) obficie posypać świeżo zmielonym
pieprzem,
oregano i
bazylią.Na patelni roztopić
masło i podsmażyć lekko rozgnieciony
czosnek (wraz z łupiną), przemieszczając go, aby smak rozszedł się na całą powierzchnię patelni.Gdy patelnia będzie już dobrze rozgrzana, wyłożyć na nią łatę wołową i smażyć około 5 minut (stopień wysmażenia medium) na średnim ogniu. Następnie obrócić i smażyć kolejne 5 minut.Zdjąć
mięso z patelni, przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i zostawić do odpoczynku na około 10 minut.Pokroić w cienkie plastry.Podawać z ugotowanymi
zielonymi szparagami, sosem gorgonzola i
sałatką z
miksu sałat i
pomidorków koktajlowych.Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 481 g Kalorie: 607 kcal Tłuszcze: 38,5 g Węglowodany: 7,3 g Błonnik: 2,5 g
Białko: 60,5 g3 . 2.2925

Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie