ßßß
Stek z łaty wołowej z sosem gorgonzola (flank steak)Author: Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 15 minutW sumie: 45 minutPorcje: 3Składniki600 g flank steak (łaty wołowej)200 g sera gorgonzola30 g masła3 ząbki czosnku3 łyżki śmietany 18%sól, pieprz, oregano, bazyliagarść zielonych szparagówgarść pomidorków koktajlowychgarść miksu sałatPrzygotowanieMięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem.Przygotować sos gorgonzola: w garnuszku rozgrzać 1 łyżkę masła i dodać pokrojony w kawałki ser gorgonzola oraz 3 łyżki śmietany. Gotować na małym ogniu często mieszając do rozpuszczenia. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.Flank steak (łatę wołową) obficie posypać świeżo zmielonym pieprzem, oregano i bazylią.Na patelni roztopić masło i podsmażyć lekko rozgnieciony czosnek (wraz z łupiną), przemieszczając go, aby smak rozszedł się na całą powierzchnię patelni.Gdy patelnia będzie już dobrze rozgrzana, wyłożyć na nią łatę wołową i smażyć około 5 minut (stopień wysmażenia medium) na średnim ogniu. Następnie obrócić i smażyć kolejne 5 minut.Zdjąć mięso z patelni, przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i zostawić do odpoczynku na około 10 minut.Pokroić w cienkie plastry.Podawać z ugotowanymi zielonymi szparagami, sosem gorgonzola i sałatką z miksu sałat i pomidorków koktajlowych.Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 481 g Kalorie: 607 kcal Tłuszcze: 38,5 g Węglowodany: 7,3 g Błonnik: 2,5 g Białko: 60,5 g3 . 2.2925
Kim jestem?Miss BerryJestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie