Wykonanie
Kocham maj! Kocham za
czosnek niedźwiedzi, za
truskawki, a świeży
tymianek na grządce, kocham za śniadania w ogrodzie, za
białe wino na tarasie do późnego wieczora. I jeszcze za to, że to wszystko co tak czerwone i mocno zielone i diabelnie długo wyczekane, że to wszystko tak pięknie, raz dwa można ze sobą połączyć i w 20 minut podać boską, lekką, cudownie sezonową kolację. Z
białym winem. Na tarasie. KONIECZNIE zróbcie teraz,
póki sezon trwa, wyśmienitą pieczoną
fetę z
truskawkową salsą i grillowanym
czosnkiem niedźwiedzim .

Jak tam Sugar Pie? U know I
love you? Jeśli siedzicie już z miską słodkich
truskawek na kolanach i jedyne, czego Wam do szczęścia potrzeba w poniedziałkowy, majowy wieczór to dobry kawałek do rozbujania bioder, włączcie "play" tu niżej - "I Can't Help Myself" Four Tops ...I cudnego wieczoru!Nie kupuję greckich, hiszpańskich zagramanicznych w marcu i kwietniu, nie kuszą mnie wcale, gdy polskie kosztują 25zł za kilogram, opieram się im gdy cena spada do 20zł za kilo, ale gdy osiąga 14zł za pół łubianki, kupuję pierwsze w sezonie kilo
truskawek . Zjadamy je lekko opłukane
wodą, nie zastanawiając się nad śmietaną/jogurtem,
cukrem, czy
miodem. Same w sobie, wyczekane, wytęsknione
truskawki są boskim deserem, cudownym śniadaniem, rewelacyjnym dodatkiem do chrupiącej
chałki. I dopiero kilka dni później, gdy zaspokoimy już pierwszy apetyt, pierwszy
truskawkowy głód i największą za nimi tęsknotę, dopiero wtedy śmiem pomyśleć, by podać je w nieco innej niż sauté wersji. Na przykład jako cudowną, lekką i orzeźwiającą salsę
truskawkową do pieczonej z cherry
pomidorkami fety.

Od kiedy odkryłam, że za nieco poniżej 3 zł można w pewnym sklepie na L kupić oryginalną, certyfikowaną grecką
fetę, zawsze mam w lodówce 2-3 kostki tego wyśmienitego, słonego
sera. Nawet nie próbuję spoglądać na produkty fetopodobne, które w porównaniu z oryginalnym smakiem i teksturą greckiego
sera aż wołają o pomstę do nieba. Zawsze i wszędzie szerzę wieść - produkt, jakość, te są najważniejsze! Gdy bowiem masz w lodówce kostkę albo dwie dobrej greckiej
fety, a kilka dni wcześniej odebrałeś dostawę sycylijskich
pomarańczy i cherry
pomidorków, dodaj do tego jeszcze kilka świeżych, sezonowych składników i danie będzie bajeczne! To nic, że nieduże, nie ważne, że niewiele. Ważny jest smak, i dobre
wino, i cudowny majowy wieczór...

Znów w tym roku kupiłam 20 sadzonej
czosnku niedźwiedziego. Niby rozrasta się co roku po troszeczku, ale ja mam nań coraz większy apetyt - na pesto, do jajecznicy, omletu, do
jajek na półmiękko, grillowany do salsy truskawkowej, na
chipsy w
czekoladzie. Coraz więcej go rośnie, jeszcze więcej go zjadamy.
Czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną, gdy rośnie w lesie, czy na łące, ale można go sadzić we własnym ogrodzie i co roku pięknie odrasta i rozrasta się z
cebulek. a gdy już
będę go miała pół hektara, jeść
będę nie tylko liście, ale też przepyszne
cebulki!

Słona, kremowa
feta ze słodkimi pieczonymi cherry
pomidorkami, chrupiący pieczony
czosnek niedźwiedzi, ciut ciut świeżego
tymianku i wyśmienita salsa truskawkowa. Do tego chrupiący
chleb w stylu francuskim i kieliszek
wina. Kochani można umierać z rozkoszy! No dobrze, nie zapomnijcie o kapce wyśmienitego
miodu tymiankowego z Krety. Bajka, powiadam Wam, bajka!proporcje na 2 osobykostka 100g oryginalnej greckiej
fety z certyfikatem DOP1-2 gałązki cherry
pomidorków1 łyżka listków świeżego
tymianku1-2 łyżki greckiej
oliwy aromatyzowanej
cytryną*kilka liści
czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka greckiej
oliwy aromatyzowanej
cytryną*spora różowa
szalotka2 łyżki
soku z cytryny1 łyżki białego
octu balsamicznego200g świeżych, słodkich
truskawek5-6 liści
czosnku niedźwiedziego
pieprz młotkowany2 łyżki greckiej
oliwy aromatyzowanej
cytryną*1 łyżka płynnego
miody tymiankowego z KretyRozgrzej piekarnik do 180°C.Do naczynia do zapiekania wlej 1/2 łyżki
oliwy z oliwek, włóż kostkę
fety, posyp ją listkami
tymianku i świeżo mielonym
pieprzem. Dodaj
pomidorki koktajlowe na gałązkach i całośc
skrop pozostałą
oliwa z oliwek. Piecz ok 20 minut, aż
feta lekko zacznie brązowieć, a skórka na pomidorach popęka.Na kawałku papieru do pieczenia ułóż wysmarowane
oliwą z oliwek liście
czosnku niedźwiedziego i piecz ok 6 minut w piecu (obok
fety).
Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, zalej
sokiem z cytryny i jasnym
octem balsamicznym, odstaw na 15 minut. Pokrój
truskawki w drobną kostkę a
czosnek niedźwiedzi posiekaj. Po kwadransie wymieszaj
truskawki z
szalotką i
czosnkiem niedźwiedzim, dodaj
oliwę z oliwek, młotkowany
pieprz i całość wymieszaj.Układaj na talerzach pieczoną
fetę z upieczonymi
pomidorkami, salsą
truskawkową i chrupiącymi liśćmi grillowanego
czosnku niedźwiedziego, całość
skrop miodem tymiankowym i podawaj z tostowanym
chlebem w stylu francuskim. Wyśmienite danie na lekką kolację!*
cytrynową oliwę z oliwek możesz zastąpić dobrą
oliwa extra virgin, która wymieszasz ze skórką otartą z
cytryny------przepis wspiera kampanię „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo! ”