Wykonanie
Buraki - wspaniale, choc wydaje mi sie troche niedocenione warzywo. A przeciez mozna z niego wyczarowac mnostwo wspanialych przysmakow o fantastycznych kolorach.Dzis we wspolnym gotowaniu postanowilismy przygotowac
buraki pieczone. Ja zdecydowalam sie na upieczenie ich z
czosnkiem i
cebulka w
miodowo-balsamicznej glazurze. Okazaly sie pyszne, fantastyczne, poprostu nieziemskie - goraco je Wam polecam! W kuchni aromat pieczonych warzyw czuc bylo jeszcze rano, a gdy wyrzucalam papier od pieczenia, pachnial tak wspaniale
burakami, przypieczonym
miodem i
octem balsamocznym, ze mialam ochote go schrupac;)Zobaczcie tez jakie pomysly na pieczenie burakow
mieli pozostali uczestnicy zabawy: Panna Malwinna, Lejdi, Mirabelka, Mopsik, Bartoldzik, Aleksandra .Skladniki:0.5kg surowych burakow2
czerwone cebulekilka zabkow
czosnku2 lyzki
oliwy2 lyzki
octu balsamicznego2 lyzki
mioduszczypta nasion
kminkuszczypta
tymiankusol,
pieprzodrobina
fety (opcjonalnie, do przybrania)szczypta
koperku (opcjonalnie, do przybrania)

Przygotowanie:Piekarnik nagrzac do 180 stopni.
Buraki i
cebule obrac i pokroic w osemki.
Czosnek obrac ze skorki.W niewielkiej miseczce wymieszac
oliwe,
ocet balsamiczny i
miod, dodac
kminek, doprawic
sola i
pieprzem i dokaldnie wymieszac.
Buraki zalac sosem i wymieszac, aby dokladnie sie nim pokryly.Na blache wylozona papierem do pieczenia wysypac
buraki,
cebule i
czosnek, posypac niewielka iloscia
tymianku i piec przez godzine lub do czasu az
buraki beda miekkie lecz wciaz jedrne. Podawac posypane pokruszona
feta i
koperkiem.


Smacznego!