ßßß Cookit - przepis na Pieczone buraki

Pieczone buraki

nazwa

Wykonanie

Buraki - wspaniale, choc wydaje mi sie troche niedocenione warzywo. A przeciez mozna z niego wyczarowac mnostwo wspanialych przysmakow o fantastycznych kolorach.
Dzis we wspolnym gotowaniu postanowilismy przygotowac buraki pieczone. Ja zdecydowalam sie na upieczenie ich z czosnkiem i cebulka w miodowo-balsamicznej glazurze. Okazaly sie pyszne, fantastyczne, poprostu nieziemskie - goraco je Wam polecam! W kuchni aromat pieczonych warzyw czuc bylo jeszcze rano, a gdy wyrzucalam papier od pieczenia, pachnial tak wspaniale burakami, przypieczonym miodem i octem balsamocznym, ze mialam ochote go schrupac;)
Zobaczcie tez jakie pomysly na pieczenie burakow mieli pozostali uczestnicy zabawy: Panna Malwinna, Lejdi, Mirabelka, Mopsik, Bartoldzik, Aleksandra .
Skladniki:
0.5kg surowych burakow
2 czerwone cebule
kilka zabkow czosnku
2 lyzki oliwy
2 lyzki octu balsamicznego
2 lyzki miodu
szczypta nasion kminku
szczypta tymianku
sol, pieprz
odrobina fety (opcjonalnie, do przybrania)
szczypta koperku (opcjonalnie, do przybrania)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzac do 180 stopni.
Buraki i cebule obrac i pokroic w osemki. Czosnek obrac ze skorki.
W niewielkiej miseczce wymieszac oliwe, ocet balsamiczny i miod, dodac kminek, doprawic sola i pieprzem i dokaldnie wymieszac. Buraki zalac sosem i wymieszac, aby dokladnie sie nim pokryly.
Na blache wylozona papierem do pieczenia wysypac buraki, cebule i czosnek, posypac niewielka iloscia tymianku i piec przez godzine lub do czasu az buraki beda miekkie lecz wciaz jedrne. Podawac posypane pokruszona feta i koperkiem.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/09/pieczone-buraki.html