Wykonanie
Świeże
truskawki już są! to zrobienie sosu nie sprawi kłopotu :)Składniki :około 20 dag
truskawekłyżka
octu balsamicznegocebulka szalotka drobno pokrojonaząbek
czosnku, drobno pokrojonyłyżeczka
miodu ewentualnie
sok z cytrynyszczypta
pieprzuolej do smażenia

Przygotowanie:Na patelni rozgrzać
olej (łyżkę lub dwie) i zeszklić
cebulę.Następnie dorzucić
czosnek, chwilę razem przesmażyć, po czym dodać
truskawki (te małe przekroić na pół, większe na ćwiartki), wlać
ocet oraz
miód, wsypać szczyptę
pieprzu.Całość smażyć ok. 10 min. na niedużym ogniu, co jakiś czas lekko mieszając, aby
truskawki zachowały jędrność i kształt. Pod koniec spróbować (uwaga gorący!) i wedle własnego smaku można dodać więcej
octu.Jeśli okaże się, że za słodki, można też dodać trochę
soku z cytryny.Taki sos pasuje wg mnie do
zielonej sałaty,
wędlin, pasztetu,
czemu nie?Sos można przechowywać w lodówce (w słoiczku) do kilku dni.przepis stąd