Wykonanie
Cykoria to raczej zimowe warzywo, ale mozna ja dostac i teraz. Polecam!Dla 4 osob:200 g suszonej
bialej fasolisol,
pieprz3
cykorie1
czerwona cebula1 zabek
czosnku125 g zielonyhc
oliwek bez pestek2 lyzki bialego
octu balsamicznego2 lyzki
soku z cytryny1/2 lyzeczki plynnego
miodu1/2 lyzeczki
musztardy4 lyzki
olejuFasole namoczyc przez noc poprzedniego dnia w zimnej wodzie. Nastepnie dnia odcedzic, wlozyc do wrzacej, osolonej
wody i gotwoac do miekkosci ok. 35-40 minut. Odcedzic i ostudzic.
Cykorie oczyscic i pokroic w paski.
Cebule obrac i pokroic w cienkie
krazki.
Czosnek obrac i drobno posiekac.
Oliwki pokroic w cienkie
krazki.
Ocet wymieszac z
sokiem z cytryny,
czosnkiem, 1 lyzeczka
soli,
pieprzem ,
musztarda i
miodem. Dodac
olej i wymieszac. Skladniki
salatki wymieszac, zalac sosem i odstawic do lodowki na co najmniej 3 godziny aby smaki sie przegryzly. Gorzkie tony
cykorii swietnie harmonizuja z
oliwkami, a neutralna
fasola doskonale je lagodzi...

Przepis z: "Lisa. Kochen &Backen" nr 1/2011