ßßß Cookit - przepis na Świąteczna zupa porowa

Świąteczna zupa porowa

nazwa

Wykonanie

Grudzień to ciągle sezon na pory! Warto wtedy z nich korzystać, można kupić naprawdę gigantyczne rozmiary. Ja w tym roku postanowiłam odganiać mróz ciepłymi zupami. Gdy na targu zobaczyłam ogromne pory, pomyślałam, że nadają się do tego zadania idealnie.
Po przyjściu do domu od razu zaczęłam kombinować. W końcu zupa porowa jest naprawdę prostym zadaniem, więc jak by jej tutaj nadać jakiegoś kopa?
Wystarczyło jednak bym przejrzała moją półeczkę z przyprawami i już wiedziałam co sprawi, że zupa nabierze niespotykanego charakteru. Odpowiedzią zostały przyprawy korzenne, ale nie byle jakie, bo w nieprzetworzonej i nie zmielonej na pył formie. Dzięki temu uzyskujemy naprawdę głęboki i prawdziwy smak. A to jak pachnie nasz dom w trakcie przygotowań, jest prawdziwą esencją Świąt!
Skład (duży garnek zupy):
2 duże pory,
6 dużych ziemniaków (u mnie odmiana Lord),
1 łyżka suszu warzywnego,
masło klarowane lub olej do smażenia,
2 liście laurowe,
ziele angielskie,
2 owoce jałowca,
1-2 gwiazki anyżu,
odrobina gałki muszkatołowej,
sól i pieprz.
Pory pokroić na około 1cm krążki, ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę (1cmx1cm). W garnku rozgrzać olej lub masło, wrzucić przyprawy korzenne i podsmażyć, żeby oddały smak. Następnie dodać do garnka ziemniaki i pora, posolić (około 2 łyżeczki), przykryć i dusić kilka minut.
W tym czasie zagotować wodę (około 1,5 litra, tyle żeby przykryło warzywa). Zagotowaną wodą zalać warzywa, przykryć całość i dusić około 10 minut. Po tym czasie wyłowić przyprawy (powinny unosić się mniej więcej na wierzchu zupy), oraz zagotować ponownie wodę (około 1 litra lub tyle samo co poprzednio) i dolać do zupy (ilość zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać).
Gotować kolejne kilka minut, doprawić solą i pieprzem i podawać.
Opcjonalnie: można przygotować zupę krem. Wystarczy zupę lekko przestudzić i zblendować na gładko, dodatkowo polecam 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, która podkreśli smak.
Bezglutenowe Boże Narodzenie Dietetyczne Przepisy wegańskie Wegetariańskie obiady Zupy
Tagi
Boże Narodzenie por przyprawy korzenne święta Święta bez glutenu ziemniaki zupa
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Piernik czekoladowy (bardzo wilgotny)
Następny wpis
Tofu pieczone z jabłkami
Zupa krem z brokułów
Nie mogę uwierzyć, że do tej pory w dziale zupy [...] Czytaj dalej +
Zupa krem ze szparagów
Jeśli maj, to oczywiście szparagi! I chociaż targ [...] Czytaj dalej +
Orientalna zupa krem z soczewicy
Zupa idealna na zimę, najlepsza zaraz po kremie z [...] Czytaj dalej +
Zupa pieczarkowa z grzanką
Przepis powstał całkowicie przez przypadek. Zakupy [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/12/swiateczna-zupa-porowa