Wykonanie
Grudzień to ciągle sezon na
pory! Warto wtedy z nich korzystać, można kupić naprawdę gigantyczne rozmiary. Ja w tym roku postanowiłam odganiać mróz ciepłymi zupami. Gdy na targu zobaczyłam ogromne
pory, pomyślałam, że nadają się do tego zadania idealnie.Po przyjściu do domu od razu zaczęłam kombinować. W końcu zupa porowa jest naprawdę prostym zadaniem, więc jak by jej tutaj nadać jakiegoś kopa?Wystarczyło jednak bym przejrzała moją półeczkę z
przyprawami i już wiedziałam co sprawi, że zupa nabierze niespotykanego charakteru. Odpowiedzią zostały
przyprawy korzenne, ale nie byle jakie, bo w nieprzetworzonej i nie zmielonej na pył formie. Dzięki temu uzyskujemy naprawdę głęboki i prawdziwy smak. A to jak pachnie nasz dom w trakcie przygotowań, jest prawdziwą esencją Świąt!Skład (duży garnek zupy):2 duże
pory,6 dużych
ziemniaków (u mnie odmiana Lord),1 łyżka
suszu warzywnego,
masło klarowane lub
olej do smażenia,2
liście laurowe,
ziele angielskie,2
owoce jałowca,1-2 gwiazki
anyżu,odrobina
gałki muszkatołowej,
sól i
pieprz.
Pory pokroić na około 1cm krążki,
ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę (1cmx1cm). W garnku rozgrzać
olej lub
masło, wrzucić
przyprawy korzenne i podsmażyć, żeby oddały smak. Następnie dodać do garnka
ziemniaki i
pora, posolić (około 2 łyżeczki), przykryć i dusić kilka minut.W tym czasie zagotować
wodę (około 1,5 litra, tyle żeby przykryło warzywa). Zagotowaną
wodą zalać warzywa, przykryć całość i dusić około 10 minut. Po tym czasie wyłowić
przyprawy (powinny unosić się mniej więcej na wierzchu zupy), oraz zagotować ponownie
wodę (około 1 litra lub tyle samo co poprzednio) i dolać do zupy (ilość zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać).Gotować kolejne kilka minut, doprawić
solą i
pieprzem i podawać.Opcjonalnie: można przygotować zupę krem. Wystarczy zupę lekko przestudzić i zblendować na gładko, dodatkowo polecam 2-3 łyżki kwaśnej
śmietany, która podkreśli smak.




Bezglutenowe Boże Narodzenie Dietetyczne Przepisy wegańskie Wegetariańskie obiady ZupyTagiBoże Narodzenie
por przyprawy korzenne święta Święta bez glutenu
ziemniaki zupaAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisPiernik
czekoladowy (bardzo wilgotny)Następny wpis
Tofu pieczone z
jabłkamiZupa krem z
brokułówNie
mogę uwierzyć, że do tej
pory w dziale zupy [...] Czytaj dalej +Zupa krem ze
szparagówJeśli maj, to oczywiście
szparagi! I chociaż targ [...] Czytaj dalej +Orientalna zupa krem z
soczewicyZupa idealna na zimę, najlepsza zaraz po kremie z [...] Czytaj dalej +Zupa pieczarkowa z grzankąPrzepis powstał całkowicie przez przypadek. Zakupy [...] Czytaj dalej +