Aż trudno uwierzyć że tej zupy nie było jeszcze u mnie na blogu. Jestem fanką cukinii i na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z jej głównym udziałem.Dziś pyszna i bardzo szybka zupa idealna na letni obiad.2 ziemniaki ( dla zagęszczenia, możecie wzamian dać np. 1/4 szklanki ryżu)2 średnie cukinie po 300 g o miękkiej skórceduży por ( bez liści)2 ząbki czosnku3 różyczki brokuła ( głównie dla koloru)1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1-2 łyżki olejukokosowego ( lub masła klarowanego)2 listki laurowe1 duże ziarno ziela angielskiegosól, pieprz świeżo mielonyWstawiamy litr wody, wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu. Płyn powinien tylko przykrywać warzywa.W tym czasie kroimy cukinię ze skórką w 2 cm kostkę i pora w talarki.Szklimy cukinię i pora ok 10 minut tak by lekko się zrumieniły, doprawiamy gałką, imbirem, solą i pieprzem. Dodajemy do wywaru, dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy na małym ogniu aż wszystko zmięknie ( łącznie ok. 25 minut). Wyjmujemy listki laurowe i blenderujemy na gładki krem.Można dodać gęstego jogurtu opcjonalnie przy podaniu.