ßßß
Co tu dużo mówić… Uwielbiam pizze :) Bardzo polecam to ciasto na pizze, jest na zewnątrz kruche, a w środku mięciutkie. Dodatkowo przygotowałam je w lekko zdrowszej wersji – użyłam mąki orkiszowej, zamiast zwykłej pszennej.Czas przygotowania: 70min | Czas pieczenia: 25 min | Poziom: ŁatwySkładniki na ciasto (placek o średnicy ok. 30cm):1-1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa),1/2 szklanki mleka,2 łyżki mleka w proszku,14g suszonych drożdży (świeżych 30g),50g miękkiego masła (można zastąpić olejem, mniej więcej 2-3 łyżki),1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka soli.Suche drożdże wsypać do przesianej mąki, ze świeżych zrobić zaczyn. Dodać mleko (płynne i w proszku), masło, sól i cukier. Zagnieść ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i nie lepić się do dłoni. Najlepiej na początku wykorzystać tylko 1 szklankę mąki i podsypywać lekko pozostałą w razie potrzeby.Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.W między czasie przygotować sos pomidorowy.Sos pomidorowy:1 puszka pomidorów,1 łyżka miodu,1 łyżeczka suszonej bazylii,1 łyżeczka suszonego oregano,szczypta soli i pieprzu do smaku.Do garnka wlać pomidory, dodać pozostałe składniki i gotować do czasu, aż pomidory zaczną się rozpadać, albo do takiej konsystencji jak lubicie (ja lubię jak w sosie są jeszcze większe części pomidora).Po tym czasie zdjąć z gazu i odstawić do przestudzenia.Z racji tego, że ciasto będzie wyrastało ok. 1 godzinę lub więcej, mamy jeszcze czas na przygotowanie sosu z którym podamy pizze ;)Sos jogurtowy:1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,1 łyżeczka suszonego tymianku,1/2 łyżeczki cukru,szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu,(opcjonalnie) 1/2 łyżeczki suszonego czosnku (możecie też dodać świeży, ale trzeba z nim bardzo uważać, bo jest esencjonalny i może zabić całkowicie smak).Wszystkie składniki wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Sos przechowywać w lodówce, aż pizza będzie gotowa. Najlepiej smakuje schłodzony.Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je (bądź rozciągamy w dłoniach – ja tak zawsze robię), układamy na blaszce do pieczenia i polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Na wierzch układamy ulubione dodatki.Dodatki:1 świeża figa,3 pomidorki koktajlowe,1/2 czerwonej cebuli,50g startego sera bursztyn.Figę kroimy w ósemkę, pomidorki w ćwiartkę, a połówkę cebuli siekamy w piórka. Pizze najpierw posypujemy serem, następnie wszystkimi dodatkami.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 º C przez 20-25 minut.Podajemy z sosem jogurtowym, rukolą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! :)
Jesień Przepisy Wegetariańskie obiadyAutorAnna SudołZ zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisKrem pomidorowy z gruszkąNastępny wpisCrumble jabłkowo-jeżynowe bez mąkiBursztyn – figa – rukola / trochę inne kanapkiNa to czy kanapka nam smakuje zazwyczaj wpływa duż [...] Czytaj dalej +Proste pszenne bułeczkiBardzo smaczne, długo świeże i szybkie w przygotow [...] Czytaj dalej +Pieczone pączki z serkiem cytrynowymPrzepyszne pieczone pączki, dużo zdrowsze od trady [...] Czytaj dalej +Domowe bułeczki hamburgeroweOdkrycie roku! Te bułeczki są po prostu wspaniałe. [...] Czytaj dalej +