Wykonanie

Co tu dużo mówić… Uwielbiam pizze :) Bardzo polecam to ciasto na pizze, jest na zewnątrz kruche, a w środku mięciutkie. Dodatkowo przygotowałam je w lekko zdrowszej wersji – użyłam
mąki orkiszowej, zamiast zwykłej pszennej.Czas przygotowania: 70min | Czas pieczenia: 25 min | Poziom: ŁatwySkładniki na ciasto (placek o średnicy ok. 30cm):1-1,5 szklanki
mąki (u mnie orkiszowa),1/2 szklanki
mleka,2 łyżki
mleka w proszku,14g
suszonych drożdży (świeżych 30g),50g miękkiego
masła (można zastąpić
olejem, mniej więcej 2-3 łyżki),1 łyżeczka
cukru,1 łyżeczka
soli.Suche
drożdże wsypać do przesianej
mąki, ze świeżych zrobić zaczyn. Dodać
mleko (płynne i w proszku),
masło,
sól i
cukier. Zagnieść ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i nie lepić się do dłoni. Najlepiej na początku wykorzystać tylko 1 szklankę
mąki i podsypywać lekko pozostałą w razie potrzeby.Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.W
między czasie przygotować
sos pomidorowy.
Sos pomidorowy:1 puszka
pomidorów,1 łyżka
miodu,1 łyżeczka suszonej
bazylii,1 łyżeczka
suszonego oregano,szczypta
soli i
pieprzu do smaku.Do garnka wlać
pomidory, dodać pozostałe składniki i gotować do czasu, aż
pomidory zaczną się rozpadać, albo do takiej konsystencji jak lubicie (ja lubię jak w sosie są jeszcze większe części
pomidora).Po tym czasie zdjąć z gazu i odstawić do przestudzenia.Z racji tego, że ciasto będzie wyrastało ok. 1 godzinę lub więcej, mamy jeszcze czas na przygotowanie sosu z którym podamy pizze ;)
Sos jogurtowy:1 mały kubeczek
jogurtu naturalnego,1 łyżeczka suszonego
tymianku,1/2 łyżeczki
cukru,szczypta
soli i świeżo zmielonego
pieprzu,(opcjonalnie) 1/2 łyżeczki suszonego
czosnku (możecie też dodać świeży, ale trzeba z nim bardzo uważać, bo jest esencjonalny i może zabić całkowicie smak).Wszystkie składniki wymieszać, aż do rozpuszczenia
cukru. Sos przechowywać w lodówce, aż pizza będzie gotowa. Najlepiej smakuje schłodzony.Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je (bądź rozciągamy w dłoniach – ja tak zawsze robię), układamy na blaszce do pieczenia i polewamy przygotowanym
sosem pomidorowym. Na wierzch układamy ulubione dodatki.Dodatki:1
świeża figa,3
pomidorki koktajlowe,1/2
czerwonej cebuli,50g
startego sera bursztyn.
Figę kroimy w ósemkę,
pomidorki w ćwiartkę, a połówkę
cebuli siekamy w piórka. Pizze najpierw posypujemy
serem, następnie wszystkimi dodatkami.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 º C przez 20-25 minut.Podajemy z
sosem jogurtowym,
rukolą i świeżo zmielonym
pieprzem. Smacznego! :)

Jesień Przepisy Wegetariańskie obiadyAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisKrem
pomidorowy z
gruszkąNastępny wpisCrumble
jabłkowo-
jeżynowe bez
mąkiBursztyn –
figa –
rukola / trochę inne kanapkiNa to czy kanapka nam smakuje zazwyczaj wpływa duż [...] Czytaj dalej +Proste pszenne bułeczkiBardzo smaczne, długo świeże i szybkie w przygotow [...] Czytaj dalej +Pieczone pączki z
serkiem cytrynowymPrzepyszne pieczone pączki, dużo zdrowsze od
trady [...] Czytaj dalej +Domowe bułeczki hamburgeroweOdkrycie roku! Te bułeczki są po prostu wspaniałe. [...] Czytaj dalej +