ßßß Cookit - przepis na Zupa marchewkowo-pomidorowa z kaszą jaglaną

Zupa marchewkowo-pomidorowa z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Mniam jaka ta zupa jest pyszna. Po prostu mogłabym ją jeść codziennie. Jak wiecie - pisałam o tym już wcześniej że byłam kilka dni na jaglanym detoksie. Kaszę jaglaną dodawałam do wielu dań, jadłam warzywa i inne produkty dozwolone, nie myślcie sobie, że jak jaglany detoks to jadłam tylko kaszę jaglaną.
Oj nie - mamy do wykorzystania mnóstwo produktów, najbardziej ubolewałam jednak nad brakiem kawy, bo bardzo ją lubię pić, ale ten kilka dni bez kawy da się wytrzymać. Przepis pochodzi z książki Jaglany Detoks Marka Zaremby. Taką zupkę gotuje i teraz, gdy nie jestem już na detoksie, ale wiele dań i pomysłów pozostawiłam w mojej codziennej diecie. Miłej soboty kochani, ja jadę odwiedzić rodziców.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 puszki pomidorów
- 4 duże marchewki
- około 1 litra wody
- 2 ząbki czosnku
- szalotka
- 2 daktyle suszone
- 1/4 fenkułu - kopru włoskiego
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- pół łyżeczki curry (ja dałam pastę curry pikantną)
- szczypta kurkumy
- szczypta chili
- sól himalajska
- łyżeczka oleju kokosowego
- świeżo zmielony pieprz
- kukurydza (łyżka na każdy talerz)
Wykonanie:
Do garnka wkładamy łyżeczkę oleju kokosowego i dodajemy posiekaną cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku (możecie dać jeden ząbek). Lekko podsmażamy i dodajemy curry, jeżeli nie macie pasty dajcie sproszkowaną przyprawę curry. Następnie dodajemy pomidory z puszki, fenkułu i pokrojoną marchewkę oraz wodę - wody tylko tyle, aby przykryć warzywa. Gotujemy 15 minut. Dodajemy daktyle i ugotowaną kaszę i gotujemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy z gazu i miksujemy blenderem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili (opcjonalnie) i kurkumą. Przelewamy do talerzy i dodajemy po łyżce kukurydzy. Mi taka zupa starczyła na dwa dni - na dwie osoby.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/01/zupa-marchewkowo-pomidorowa-z-kasza.html