Wykonanie
O tym, że
kasza jaglana jest bardzo zdrowa, nie muszę nikogo przekonywać. Korzystnie wpływa na włosy i paznokcie. Ma również działanie rozgrzewające, czyli idealne na jesienne chłody. U mnie z dodatkiem duszonych warzyw i rozgrzewającymi
przyprawami. Można zjeść na obiad lub zabrać do pracy w lunchboxie, niech współpracownicy nam zazdroszczą zdrowego i pysznego posiłku:) Zapraszam na przepis!Składniki na 2 porcje:100 g
kaszy jaglanej (czyli około 1 szklanki suchych ziaren)2 szklanki
wody (do ugotowania
kaszy)szczypta
soliduża
cebulaząbek
czosnku10
pieczarek2
marchewkiolej do smażenia
wywar warzywnysól,
pieprzchili,
curry,
słodka papryka- do smakuWarzywa obrać.
Cebulę i
czosnek posiekać,
marchewkę zetrzeć na tarce,
pieczarki pokroić.
Cebulę podsmażyć na
oleju wraz z
czosnkiem. Dodać
pieczarki i smażyć aż puszczą
wodę.Następnie dodać starta
marchewkę i
bulion warzywny (niecałe pół szklanki). Dusić około 20 minut pod przykryciem, po czym zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu. Doprawić według preferencji
smakowych solą,
pieprzem,
chili,
curry i
papryką.
Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem
soli ( 1 porcja
kaszy na 2 porcje
wody). Na gorącą
kaszę wyłożyć warzywa i od razu podawać.Smacznego czwartku!Aga