Wykonanie
Ryż dość często pojawia się na moim
stole, i to w różnych postaciach. Lubię go zarówno w daniach słonych jak i na słodko.Jedną z moich ulubionych odmian
ryżu jest basmati. Uwielbiam go na wzór kuchni hinduskiej, gotowanego na sypko w akompaniamencie kory cynamonowej i
goździków. Kuchnia wprost pachnie bosko po takim gotowaniu.Dziś jednak postanowiłam spróbować inny rodzaj
ryżu i sięgnęłam na półce po
ryż dziki . Ma on długie, czarne nasiona i jest bardzo zdrowy. Jego jedyną wadą jest to, że jest
drogi. Wybrałam więc trochę tańszą opcję, a mianowicie mieszankę
ryżu białego z dzikim.A tu zobaczcie co powstało...
Curry z warzywami i
mięsem mielonym.Na 2 porcje potrzebujemy:100g
ryżu;250g
mięsa mielonego wołowego;1
czerwoną paprykę;2
łodygi selera naciowego;1/4 bulwy
kopru włoskiego;2 - 3 ząbki
czosnku;2 małe
marchewki;kilka
pomidorków koktajlowych;garść
rodzynek;1 łyżka stołowa wiórek
kokosowych;mała
papryczka chili;1 łyżeczka
kurkumy;1/2 łyżeczki
curry;
sól,
pieprz do smaku;
olej kokosowy do smażenia.
Ryż ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Warzywa pokroić wg. uznania i podsmażyć na
oleju kokosowym. Podlać 3 - 4 łyżkami
wody z gotującego się
ryżu i dusić pod przykryciem.W tym samym czasie
mięso mielone obsypać
przyprawami i dobrze wymieszać widelcem. Tak przygotowane wyłożyć na warzywa i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie zamieszać, dodać
rodzynki i
kokosa. Gotować wszystko razem przez około 10 minut, a następnie połączyć z ugotowanym
ryżem. Wszystko dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać w miseczkach obsypane świeżo zmielonym
pieprzem lub
kolendrą.


Smacznego....