ßßß Cookit - przepis na Fantazje kulinarne: Ryż trochę inaczej.

Fantazje kulinarne: Ryż trochę inaczej.

nazwa

Wykonanie

Ryż dość często pojawia się na moim stole, i to w różnych postaciach. Lubię go zarówno w daniach słonych jak i na słodko.
Jedną z moich ulubionych odmian ryżu jest basmati. Uwielbiam go na wzór kuchni hinduskiej, gotowanego na sypko w akompaniamencie kory cynamonowej i goździków. Kuchnia wprost pachnie bosko po takim gotowaniu.
Dziś jednak postanowiłam spróbować inny rodzaj ryżu i sięgnęłam na półce po ryż dziki . Ma on długie, czarne nasiona i jest bardzo zdrowy. Jego jedyną wadą jest to, że jest drogi. Wybrałam więc trochę tańszą opcję, a mianowicie mieszankę ryżu białego z dzikim.
A tu zobaczcie co powstało...
Curry z warzywami i mięsem mielonym.
Na 2 porcje potrzebujemy:
100g ryżu;
250g mięsa mielonego wołowego;
1 czerwoną paprykę;
2 łodygi selera naciowego;
1/4 bulwy kopru włoskiego;
2 - 3 ząbki czosnku;
2 małe marchewki;
kilka pomidorków koktajlowych;
garść rodzynek;
1 łyżka stołowa wiórek kokosowych;
mała papryczka chili;
1 łyżeczka kurkumy;
1/2 łyżeczki curry;
sól, pieprz do smaku;
olej kokosowy do smażenia.
Ryż ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Warzywa pokroić wg. uznania i podsmażyć na oleju kokosowym. Podlać 3 - 4 łyżkami wody z gotującego się ryżu i dusić pod przykryciem.
W tym samym czasie mięso mielone obsypać przyprawami i dobrze wymieszać widelcem. Tak przygotowane wyłożyć na warzywa i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie zamieszać, dodać rodzynki i kokosa. Gotować wszystko razem przez około 10 minut, a następnie połączyć z ugotowanym ryżem. Wszystko dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać w miseczkach obsypane świeżo zmielonym pieprzem lub kolendrą.
Smacznego....
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2013/06/ryz-troche-inaczej.html