Wykonanie
Wczoraj zrobiłam indyjskie placuszki. Lubię je bardzo, bo można różnie je przyprawiać w zależności od tego na co mamy ochotę, a zatem zawsze są inne.Mogą być fajną przekąską, albo dodatkiem do dania głównego np. do
curry.
Składniki:
Mąka 450 gr,3 łyżki
oliwy,3 łyżki ciepłej
wody,
Czosnek niedźwiedzi,1 łyżka
kurkumy,1 łyżka cuminu,Troszkę
chilli,
Sól,
Pieprz,Posiekany
koper,Posiekana
pietruszka.
Olej do smażenia.Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę
wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek.Na patelnię wlewamy
olej i smażymy placuszki.Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe.