Wykonanie
Tortellini - wymyśliłam smak nadzienia i postanowiłam niezwłocznie ten pomysł zrealizować. Nadzienie będzie z dyni, uprażonych
orzechów włoskich,
niebieskiego sera pleśniowego. Przeglądałam Youtube, jak należy robić prawidłowo Tortellini, jest kilka sposobów. Można dojść do wniosku, że włoskie tortellini są trochę, jak nasze polskie uszka, w zależności od tego, czy wycinamy z ciasta kwadraciki, czy też kółeczka :) Trochę czasu zajęło mi gotowanie, ale czasem warto zaangażować się i zjeść coś nowego, innego niż do tej
pory.Farsz :3 duże ząbki
czosnkućwiartka małej dynigarść
orzechów włoskichniebieski ser pleśniowy
oliwazielona
pietruszkasól,
pieprz,Sposób przygotowania:Na patelnię z rozgrzaną
oliwą wrzucam pokrojony
czosnek, po chwili zdejmujemy z patelni przysmażony
czosnek na talerzykNa patelnię dodajemy ponownie 2-3 łyżki
oliwy, po chwili dodajemy drobno pokrojoną
dynię. Dusimy
dynię ok. 30 minut, do miękkości i odparowania nadmiaru
wody.
Orzechy włoskie kroimy na średnie kawałki, gotujemy je przez jedną minutę, a następnie prażymy na rozgrzanej patelniDodajemy do dyni wcześniej usmażony
czosnek,
orzechy włoskie, pokrojoną nać
pietruszki, doprawiamy, mieszamy.Ciasto:2-3 szklanki przesianej
mąkisól - szczypta lub dwiewrzątekłyżka
olejuSposób przygotowania:Mieszamy
mąkę,
sól dodajemy
olej i wlewamy trochę wrzątku ( połowę szklanki) i wyrabiamy rękami. Jeśli jest za dużo
mąki to dodajemy powoli wrzątku, jeśli jest za dużo
wody, to dodajemy powoli
mąkę - cały czas wyrabiając. Jeśli mamy wyrobioną masę (musimy robić to w miarę szybko) przykrywamy ją innym talerzem odwróconym do góry tak, aby ciasto było w miarę szczelnie zakryte talerzem. Zostawiamy na 5 minut - ciasto powinno trochę zaparować.Odrywamy kawałki ciasta ( ciasto dzielimy docelowo na 4 części) i wałkujemy podsypując
mąkę na blat i na ciasto, aby dało wałkować się jak najcieniej.Kroję kwadraty, na środku kwadratu kładziemy nadzienie,
wodą moczymy pędzelkiem wszystkie cztery boki każdego kwadraciku, łączymy rogi po przekątnej i sklejamy tak, aby farsz nie wypłynął w trakcie gotowania. Następnie sklejamy dwa rogi powstałego trójkąta.Gotujemy w posolonym wrzątku 3 minuty.Pierożki można polać
oliwą, podałam je z trzema łyżeczkami puree z dyni, czyli trzema łyżeczkami przyrządzonego wcześniej nadzienia, aby wzmocnić smak Tortellini, oraz małymi różyczkami
brokuła.Przepis jest na 3 głodne osoby. Smacznego:)