Wykonanie
Ten pyszny zielony sos pochodzi z Włocha głównym jego składnikiem jest
bazylia.Ja niestety po
bazylię nie pojechałam aż do tego pięknego
krajulecz kupiłam zieloną i świeżą w sklepie.

Zmiksowałam ją razem z
orzeszkami włoskimi.(w oryginale powinno się dodać
orzeszków piniowych)

ząbkiem
czosnku,
parmezanem
i
oliwą z oliwek.

Przyprawiłam
solą i
pieprzem.W przeciwieństwie do odmiany standardowej(pesto alla genovese)czerwone pesto sycylijskie(pesto alla siciliana)zawiera suszone na słońcu
pomidory- następnym razem spróbuję.
Makaron najlepiej gotować al dente w lekko osolonej wodziez dodatkiem
oleju, który zapobiega jego sklejaniu.

Na patelni podsmażyłam na
oliwie z oliwek starte trzy ząbki
czosnku.Dodałam
makaron i sos.Wszystko wymieszałam.

Po nałożeniu na talerz posypałam danie
parmezanem.Można go zastąpić innym drobno startym i
twardym serem.

Smacznego!