ßßß Cookit - przepis na Placek drożdżowy (pełnoziarnisty orkiszowy) z indykiem, szparagami, kukurydzą i olejem rzepakowym

Placek drożdżowy (pełnoziarnisty orkiszowy) z indykiem, szparagami, kukurydzą i olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Zapach drożdżowego ciasta to zapach domu. Nie ma nic lepszego. W wersji wytrawnej i nieco zdrowszej (ciasto przygotowane jest na mące orkiszowej pełnoziarnistej i zdrowym oleju rzepakowym) to prawdziwy rarytas. Zastosowany zarówno w cieście, farszu jak i sosie olej rzepakowy jest niezbędny, abyśmy mogli przyswoić witaminy zawarte w warzywach . Ponadto olej ten jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego powinniśmy zadbać o to, aby nasze codzienne posiłki wzbogacać o jego niewielki dodatek. A skoro za oknem wiosna, na talerzu również nie może jej zabraknąć. Na drożdżowym cieście, obok mielonego mięsa, pojawiają się moje ulubione zielone szparagi, czerwone pomidorki i słodka, intensywnie żółta kukurydza. Dodatek domowego sosu pomidorowego i pełnowartościowy, zdrowy i wiosenny posiłek mamy gotowy. Zapraszam!
C iasto:
1 kopiasta szklanki mąki pszennej
1 kopiasta szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
szklanka letniej wody
pół łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego + trochę do posmarowania ciasta
25 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie rozprowadzamy. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego oraz drożdże - wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno po naciśnięciu palcem powrócić do swojego kształtu. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, lekko smarujemy olejem rzepakowym. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto możemy zagnieść nawet 5 godzin wcześniej i pozostawić w ciepłym miejscu zawinięte w ściereczkę.
Domowy sos pomidorowy:
puszka pomidorów
sól
pieprz
suszone oregano -ok. 3/4 łyżeczki
suszona bazylia - . ok. 3/4 łyżeczki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
W rondelku o szerokim dnie podsmażamy na oleju rzepakowym pokrojony czosnek. Dodajemy pomidory z puszki i całość smażymy aż odparuje nadmiar płynu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Całość blenudjemy. W razie potrzeby jeszcze chwilę gotujemy. Gęsty sos studzimy.
Nadzienie mięsno-warzywne:
ok. 1,2 kg mięsa mielonego - 1 kg z piersi indyka + 200 g boczku
ok. 300 g kukurydzy- najlepsza świeżo ugotowana (waga samych ziaren po obraniu) ewentualnie możemy użyć z puszki (waga po odsączeniu z zalewy)
4 szalotki
1 młoda marchewka
sól
pieprz
olej rzepakowy do smażenia i skropienia wierzchu placka
3 duże jajka
kilka pomidorków koktajlowych
pęczek zielonych szparagów
rukola
50 g wędzonego sera żółtego
Mięso z indyka i boczek mielimy. Zmielone mięso smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Musimy odparować nadmiar płynu i uzyskać złociste kawałki mięsa. Przysmażone mięso przekładamy do miski, a na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i dodajemy drobno posiekane szalotki i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Smażymy, aż warzywa się zrumienią i dodajemy do mięsa. Do farszu dodajemy kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Do wystudzonego farszu dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
Ciastem wylepiamy posmarowaną olejem blachę piekarnikową. Placek smarujemy częścią sosu. Wykładamy farsz. Układamy pomidorki koktajlowe przecięte na pół oraz szparagi (również przecięte wzdłuż na pół). Całość skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym i posypujemy startym na tarce żółtym wędzonym serem. Placek pieczemy ok. 25 minut, temp. 220 stopni termoobieg. Podajemy z sosem pomidorowym, świeżymi pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Smacznego!
http://pokochajolejrzepakowy.eu/uwaga-konkurs-rozkwitnij-na-wiosne-z-olejem-rzepakowym/
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/04/placek-drozdzowy-penoziarnisty.html