Wykonanie
Zapach
drożdżowego ciasta to zapach domu. Nie ma nic lepszego. W wersji wytrawnej i nieco zdrowszej (ciasto przygotowane jest na
mące orkiszowej pełnoziarnistej i zdrowym
oleju rzepakowym) to prawdziwy rarytas. Zastosowany zarówno w cieście, farszu jak i sosie
olej rzepakowy jest niezbędny, abyśmy mogli przyswoić witaminy zawarte w warzywach . Ponadto
olej ten jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego powinniśmy zadbać o to, aby nasze codzienne posiłki wzbogacać o jego niewielki dodatek. A skoro za oknem wiosna, na talerzu również nie może jej zabraknąć. Na
drożdżowym cieście, obok
mielonego mięsa, pojawiają się moje ulubione
zielone szparagi, czerwone
pomidorki i słodka, intensywnie żółta
kukurydza. Dodatek domowego
sosu pomidorowego i pełnowartościowy, zdrowy i wiosenny posiłek mamy gotowy. Zapraszam!C iasto:1 kopiasta szklanki
mąki pszennej1 kopiasta szklanka
mąki orkiszowej pełnoziarnistejszklanka letniej
wodypół łyżeczki
soli2 łyżki
oleju rzepakowego + trochę do posmarowania ciasta25 g świeżych
drożdżyłyżeczka
cukruDrożdże kruszymy, dodajemy
cukier i zalewamy ciepłą
wodą. Dokładnie rozprowadzamy.
Mąkę mieszamy z
solą, dodajemy 2 łyżki
oleju rzepakowego oraz
drożdże - wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno po naciśnięciu palcem powrócić do swojego kształtu. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, lekko smarujemy
olejem rzepakowym. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto możemy zagnieść nawet 5 godzin wcześniej i pozostawić w ciepłym miejscu zawinięte w ściereczkę.Domowy
sos pomidorowy:puszka
pomidorówsólpieprzsuszone oregano -ok. 3/4 łyżeczkisuszona
bazylia - . ok. 3/4 łyżeczki2 ząbki
czosnku3 łyżki
oleju rzepakowegoW rondelku o szerokim dnie podsmażamy na
oleju rzepakowym pokrojony
czosnek. Dodajemy
pomidory z puszki i całość smażymy aż odparuje nadmiar płynu. Doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
ziołami. Całość blenudjemy. W razie potrzeby jeszcze chwilę gotujemy. Gęsty sos studzimy.Nadzienie
mięsno-warzywne:ok. 1,2 kg
mięsa mielonego - 1 kg z
piersi indyka + 200 g
boczkuok. 300 g
kukurydzy- najlepsza świeżo ugotowana (waga samych ziaren po obraniu) ewentualnie możemy użyć z puszki (waga po odsączeniu z zalewy)4
szalotki1
młoda marchewkasólpieprzolej rzepakowy do smażenia i skropienia wierzchu placka3 duże
jajkakilka
pomidorków koktajlowychpęczek
zielonych szparagówrukola50 g
wędzonego sera żółtego
Mięso z indyka i
boczek mielimy. Zmielone
mięso smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju rzepakowym. Musimy odparować nadmiar płynu i uzyskać złociste kawałki
mięsa. Przysmażone
mięso przekładamy do miski, a na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju rzepakowego i dodajemy drobno posiekane
szalotki i startą na tarce o dużych oczkach
marchewkę. Smażymy, aż warzywa się zrumienią i dodajemy do
mięsa. Do farszu dodajemy
kukurydzę. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy. Do wystudzonego farszu dodajemy
jajka i dokładnie mieszamy.
Ciastem wylepiamy posmarowaną
olejem blachę piekarnikową. Placek smarujemy częścią sosu. Wykładamy farsz. Układamy
pomidorki koktajlowe przecięte na pół oraz
szparagi (również przecięte wzdłuż na pół). Całość skrapiamy delikatnie
olejem rzepakowym i posypujemy startym na tarce
żółtym wędzonym serem. Placek pieczemy ok. 25 minut, temp. 220 stopni termoobieg. Podajemy z
sosem pomidorowym, świeżymi
pomidorkami koktajlowymi i
rukolą. Smacznego!

http://pokochajolejrzepakowy.eu/uwaga-konkurs-rozkwitnij-na-wiosne-z-olejem-rzepakowym/