Wykonanie
Pizza znowu ! Lubię robić
drożdżowe rzeczy latem bo ciasto rośnie szybciutko, jak głupie, i nie trzeba długo czekać. Niedogodnością jest odpalanie piekarnika, ale coś za coś :) Pizza nie była duża - ot, taka na niezbyt duży posiłek dla dwóch osób.Ciasto na pizzę robi się bez
jajek, ale ja dodaję nieco tłuszczu dla lepszej struktury - preferuję właśnie
olej rzepakowy. Zdecydowanie wolę go od
oliwy, która czasami jest po prostu zbyt intensywna.
Olej rzepakowy jest neutralny więc poprawi strukturę ciasta nie zmieniając smaku ani zapachu.

składniki :SPÓD - 200 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej10 g świeżych
drożdżyok. 80 - 90 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru1/4 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju rzepakowegoDO OBŁOŻENIA - kilka małych kulek
mozarellikilka
pomidorków koktajlowych - czerwone i żółtemały ząbek
czosnkugarstka liści
bazylii2 - 3 łyżki
oleju rzepakowego1/2 łyżeczki mielonych
migdałówdo smaku -
sól,
pieprz mielony1 łyżka
oleju rzepakowego do posmarowania blaszkisposób przygotowania :
drożdże rozmieszałam w ciepłej wodzie dodając
cukier i łyżkę
mąki, odstawiłam na kilka minut żeby zaczęły pracować. Resztę
mąki wymieszałam z
solą, wlałam
olej i spieniony zaczyn. Zagniotłam elastyczne ciasto - w razie potrzeby można dodać odrobinę
wody albo
mąki. Ciasto przykryłam ściereczką i zostawiłam żeby podrosło - było bardzo ciepło więc po 20 stu minutach już się ładnie napuszyło. Rozciągnęłam je rękami na prostokąt grubości 0,5 cm i ułożyłam na blasze do pieczenia posmarowanej
olejem. Przykryłam znowu ściereczką i odstawiłam na czas przygotowania reszty składników.Do małego pojemnika blendera wrzuciłam obrany, pokrojony na kawałki
czosnek, liście
bazylii, po szczypcie, może dwóch,
soli i
pieprzu a także mielone
migdały. Wlałam
olej rzepakowy i zmiksowałam. Taką pastą posmarowałam surowe ciasto.Na wierzchu poukładałam pokrojona na połówki i ćwiartki
pomidorki koktajlowe (przecięciami do góry) oraz kulki
mozarelli, wciskając wszystko lekko w ciasto. Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C