ßßß
Wędzony boczek to produkt, który doskonale nadaje się jako składnik imprezowych dań. Nadaje im wyjątkowego smaku, jest pożywny i zdrowy. Nie można zapominać również o tym, że jest bardzo lubiany przez większość imprezowiczów – pod warunkiem, że przyrządzimy go z pomysłem. – Najlepsze przepisy na imprezę opierają się na wędzonym lub dojrzewającym boczku. Większość z nas uważa na kalorie, ale prawda jest taka, że dodatek tego składnika nawet niewielkiej ilości do sałat czy zapiekanek nadaje im niezrównany aromat i smak. To dlatego boczek jest podstawą kuchni południowej Europy, a także krajów anglosaskich. Warto podkreślić że jako jeden z nielicznych producentów, w dalszym ciągu wędzimy drewnem i te wytrawne nuty wędzenia są wyczuwalne. Boczek na imprezie może więc stać się prawdziwym rarytasem. – mówi Daniel Ratajczak z firmy kaminiarz.pl .Oto 3 najlepsze przepisy na niezapomniane imprezowe dania:Pieczarki z boczkiem zapiekane w kokilkachSkładniki:2 plastry cienko pokrojonego boczku parzonego400 g pieczarektrochę białego, wytrawnego wina3 łyżeczki pokrojonego szczypiorku1 ząbek czosnku2 jajka4 łyżki startego parmezanu1 łyżeczka ostrej papryki w proszku2 łyżeczki sosu Worcestershire1 łyżeczka olejusól, pieprz do smakułyżka suszonych ziaren dyni i słonecznikaPrzygotowanie:Plastry boczku pokroić w cienkie paseczki i podpiec na złoto z obu stron. Gdy boczek zacznie się rumienić dodać pieczarki, ziarna dyni i słonecznika, drobno pokrojony czosnek. Przez chwilę podpiec, aż pieczarki puszczą sok.Podlać winem, dobrze zamieszać, zredukować. Dodać przyprawy i sos. Masę podzielić na 3 równe części i rozłożyć do żaroodpornych miseczek. Jajka rozbić do miseczki, roztrzepać, wlać do kokilek z masą. Posypać startym parmezanem i szczypiorkiem.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (termoobieg), włożyć miseczki na 15 minut. Przed podaniem odstawić na kilka minut, by nieco przestygły.Ziemniaki zapiekane z boczkiemSkładniki:12 młodych ziemniaków1/3 łyżeczki rozmarynu4 średniej grubości plastry boczku wędzonego50 g masła200 g kwaśnej śmietanyząbek czosnkupieprz, sól morskaPrzygotowanie:Ziemniaki dobrze umyć szczotką, gotować w słonej wodzie przez ok. 25 minut. Nie powinny być zbyt miękkie. Odlać gorącą wodę, lekko schłodzić.Każdy kawałek boczku posypać rozmarynek na długości ¾ plastra. Wszystkie plastry pociąć na 12 mniejszych, równych kawałków.Ziemniaki naciąć wzdłuż, delikatnie rozchylić połówki. Włożyć do nacięcia plasterek masła, kawałek boczku, dobrze posolić i popieprzyć. Połączyć połówki.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową położyć ziemniaki piec, aż boczek się zarumieni.Podawać z kwaśną śmietaną doprawioną solą, ulubionymi ziołami i czosnkiem.Składniki:100 g zielonej sałaty100 g rukoliśredniej grubości plaster wędzonego boczku2 kromki pszennego pieczywa1 łyżka olejuSól, pieprz2 jajka1 łyżka octu balsamicznego2 łyżeczki startego parmezanuPrzygotowanie:Sałatę i rukolę umyć i dobrze osuszyć.Boczek pokroić w kostkę. Podpiec na złoto na patelni bez tłuszczu. Wyciągnąć skwarki i odsączyć z tłuszczu.Odrobinę oleju wlać na patelnię, pieczywo pokroić w kostkę. Zrumienić na tłuszczu aż lekko zbrązowieje.Ugotować jajka na półmiękko, schłodzić i obrać.Pozostały olej zmieszać z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dodać sałatę i rukolę. Wyłożyć na dwa talerze. Dołożyć przekrojone na ćwiartki jajko, bekon, posypać parmezanem.