ßßß
Składniki:– 5 kawałków po 120 gram polędwicy z dorsza atlantyckiegoMarynata:– 100 ml oleju;– 1 łyżka pieprzu cytrynowego;– 2 ząbki czosnku;– łyżeczka tymianku;Sos:– 400 g rozmrożonych liści szpinaku;– 4 łyżki oleju;– 1 cebula posiekana w kostkę;– 2 drobno posiekane ząbki czosnku;– 100 gram sera pleśniowego;– 100 ml białego wina;– 100 ml śmietany 30%– 100 ml mleka;– 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów;– 1 mała garść orzechów ziemnych solonych;– gałka muszkatołowa, czarny pieprz, sólWykonanie:pieprz cytrynowy, tymianek i czosnek rozetrzeć dokładnie w moździerzu, dodać olej i dokładnie wymieszać.Umyte i osuszone polędwice z dorsza natrzeć marynatą i włożyć na godzinę do lodówki. Tak przygotowaną rybę włożyć na 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, 7 minut przed końcem posypać posiekanymi orzechami.Sos:W rondelku lub na głębokiej patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać ser, wino, mleko i śmietanę. Gotować, aż ser się rozpuści, dodać pomidory, szpinak i doprawić do smaku. Pieczone polędwice podawać na szpinaku.Polecam[cookd]