ßßß Cookit - przepis na Curry z pieczarek i zielonego groszku

Curry z pieczarek i zielonego groszku

nazwa

Wykonanie

Głównym składnikiem moich dań w tym tygodniu są pieczarki. Dziś postanowiłam przyrządzić je na sposób indyjski i przygotowałam curry z pieczarek i zielonego groszku . Grzybki w aromatycznym sosie, z dodatkiem czerwonej papryki i zielonego groszku okazały się bardzo smacznym i sycącym daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i przystawka czy dodatek do mięsa. Gorąco polecam!
Składniki :
1 czerwona cebula
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
2-3 ziarna zielonego kardamonu
1 listek laurowy
1 łyżeczka mielonej kozieradki (lub 1 łyżka suszonej)
1 łyżka czosnku wyciśniętego przez praskę
1 łyżka startego imbiru
1 czerwona papryka
400g malutkich pieczarek
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka przyprawy garam masala
0,25 łyżeczki kurkumy
szczypta płatków chilli, lub chilli w proszku
szklanka przecieru pomidorowego (passaty)
sól, pieprz
masło do smażenia
świeża kolendra do przybrania
Przygotowanie :
Na głębokiej patelni roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w cienkie plasterki wraz z kminem rzymskim, kardamonem i listkiem laurowym. Smażyć przez chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dodać czosnek, imbir, paprykę pokrojoną w kostkę oraz kozieradkę. Dokładnie wymieszać i chwilę gotować, po czym dodać pieczarki i groszek. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę, przyprawę garam masala, płatki chilli oraz kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie, ale jędrne. Podawać przybrane świeżą kolendrą.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2016/04/curry-z-pieczarek-i-zielonego-groszku.html