ßßß
Składniki :1 czerwona cebula1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego2-3 ziarna zielonego kardamonu1 listek laurowy1 łyżeczka mielonej kozieradki (lub 1 łyżka suszonej)1 łyżka czosnku wyciśniętego przez praskę1 łyżka startego imbiru1 czerwona papryka400g malutkich pieczarek1 szklanka mrożonego zielonego groszku1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka przyprawy garam masala0,25 łyżeczki kurkumyszczypta płatków chilli, lub chilli w proszkuszklanka przecieru pomidorowego (passaty)sól, pieprzmasło do smażeniaświeża kolendra do przybrania
Przygotowanie :Na głębokiej patelni roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w cienkie plasterki wraz z kminem rzymskim, kardamonem i listkiem laurowym. Smażyć przez chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dodać czosnek, imbir, paprykę pokrojoną w kostkę oraz kozieradkę. Dokładnie wymieszać i chwilę gotować, po czym dodać pieczarki i groszek. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę, przyprawę garam masala, płatki chilli oraz kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie, ale jędrne. Podawać przybrane świeżą kolendrą.
Smacznego !