Wykonanie
Głównym składnikiem moich dań w tym tygodniu są
pieczarki. Dziś postanowiłam przyrządzić je na sposób indyjski i przygotowałam
curry z
pieczarek i
zielonego groszku .
Grzybki w aromatycznym sosie, z dodatkiem
czerwonej papryki i
zielonego groszku okazały się bardzo smacznym i sycącym daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i przystawka czy dodatek do
mięsa. Gorąco polecam!

Składniki :1
czerwona cebula1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego2-3 ziarna zielonego
kardamonu1
listek laurowy1 łyżeczka mielonej
kozieradki (lub 1 łyżka suszonej)1 łyżka
czosnku wyciśniętego przez praskę1 łyżka startego
imbiru1
czerwona papryka400g malutkich
pieczarek1 szklanka
mrożonego zielonego groszku1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka
przyprawy garam masala0,25 łyżeczki
kurkumyszczypta
płatków chilli, lub
chilli w proszkuszklanka
przecieru pomidorowego (passaty)
sól,
pieprzmasło do smażeniaświeża
kolendra do przybrania

Przygotowanie :Na głębokiej patelni roztopić
masło i przesmażyć na nim
cebulę pokrojoną w cienkie plasterki wraz z
kminem rzymskim,
kardamonem i
listkiem laurowym. Smażyć przez chwilę, aż
cebula zmięknie. Następnie dodać
czosnek,
imbir,
paprykę pokrojoną w kostkę oraz
kozieradkę. Dokładnie wymieszać i chwilę gotować, po czym dodać
pieczarki i
groszek. Dodać
przecier pomidorowy,
kolendrę,
przyprawę garam masala,
płatki chilli oraz
kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie, ale jędrne. Podawać przybrane świeżą
kolendrą.

Smacznego !