Wykonanie

Wyjątkowo pyszny i łatwy obiad, którym do syta
naje się cała rodzina :) Soczyste, mięciutkie, rozpadające się
mięso z
udek kurczaka (bez kości) zapiekane razem z kolorowymi warzywami -
ziemniakami,
cukinią,
papryką,
czerwoną cebulą i
pomidorkami koktajlowymi, w aromatycznych przyprawach, a do tego "gwóźdź programu", czyli chrupiące plasterki lekko pikantnej
kiełbasy długodojrzewającej (lub zamiennie chorizo).... Smak
kurczaka i
kiełbaski genialnie się ze sobą łączą, musicie koniecznie tego spróbować :)
Przyprawy zaś, które wybrałam, idealnie wydobywają cały smak zarówno
mięsa, jak i warzyw, a danie pachnie cudnie!Mmmmm.... mówię Wam, palce lizać!SKŁADNIKI (na dużą blachę, dla 4-6 osób):1 kg
mięsa z
udek kurczaka / bez kości (około 11-12 szt.)5- 6 średnich
ziemniaków2
czerwone cebule0,5 niewielkiej
cukinii4-5 ząbków
czosnku w łupinkach250 g
pomidorków koktajlowych1
cienka kiełbasa długodojrzewająca lub chorizo (około 100 g)1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki1 łyżeczka ostrej mielonej
papryki2 łyżeczki suszonego
majeranku1 łyżeczka suszonego
tymiankusól i świeżo zmielony
pieprz5 łyżek
oliwy z oliwek1-2 łyżeczki
ziół prowansalskichWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.Dużą blachę wyłóż folią aluminiową (lub użyj naczynia żaroodpornego).Umyte i osuszone udka wrzuć do miski, wsyp obie suszone
papryki,
majeranek,
tymianek,
sól i
pieprz do smaku, dolej 3 łyżki
oliwy i zamieszaj wszystko dokładnie, aby
mięso było porządnie obtoczone w przyprawach. Miskę przykryj folią spożywczą i schłodź
mięso około 1-2 godziny w lodówce (jeśli bardzo się spieszysz - pomiń ten krok).Obrane
ziemniaki pokrój w ćwiartki,
cukinię w 1 cm półtalarki,
paprykę w grubsze paski,
cebulę w ósemki,
czosnek lekko zmiażdż nożem i pozostaw w łupinkach. Wrzuć warzywa do miski, dodaj 2 łyżki
oliwy,
zioła prowansalskie,
sól i
pieprz, wymieszaj.Na blasze ułóż kawałki
mięsa, pomiędzy nie poukładaj warzywa i piecz całość najpierw 15 minut pod przykryciem (folia aluminiowa lub pokrywka), a następnie 35-40 minut do miękkości warzyw. 10-15 minut przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu
pomidorki koktajlowe. Gotowe! Smacznego!
