ßßß Cookit - przepis na Bigos na kapuście pekińskiej z rodzynkami i bakłażanem

Bigos na kapuście pekińskiej z rodzynkami i bakłażanem

nazwa

Wykonanie

Bigos w dietetycznej wersji z łatwo gotującej się kapusty pekińskiej to sposób na szybkie danie w wersji fit. Można go podawać z kaszą lub ryżem. Wspaniale smakuje także z ziemniakami. Czasem przyrządzam go w wersji zupy, dodając więcej wody i wtedy staje się ciekawą zupą kapuścianą. Rodzynki spełniają rolę suszonej śliwki i równoważą smaki. Pięknie pęcznieją i zatracają w gotowaniu swoją słodycz, oddając ją wywarowi.
Składniki (4 porcje)
1 duża główka kapusty pekińskiej
1 duża papryka czerwona
1 puszka pomidorów w kawałkach
5 ząbków czosnku
1 duża cebula
0,5 szklanki rodzynek
1 duży bakłażan
2 łyżki mielonych, suszonych grzybów
1 łyżka płatków drożdżowych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka mielonego czosnku
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz, szczypta kurkumy, szczypta kuminu
Przygotowanie
Warzywa umyć. Kapustę pekińską posiekać, z papryki wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. Przygotować duży garnek i włożyć do niego pokrojone warzywa. Obrać czosnek i cebulę. Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki lub kostkę. Dodać do garnka. Wsypać suszone grzyby, opłukane rodzynki i zalać wodą tak, aby przykryła kapustę. Zagotować. W tym czasie przygotować bakłażana. Odkroić końcówki, pokroić w grube plastry i posypać solą. Po kilku minutach spłukać sól pod bieżącą wodą i pokroić bakłażana w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i wrzucić bakłażana. Podsmażać chwilę, mieszając. Wlać sos sojowy i wsypać mielony czosnek. Dobrze wymieszać i podlać odrobiną wody. Dusić bakłażana aż zmniejszy objętość i zmięknie. Odparować nadmiar wody i dodać całą zawartość patelni do gotującej się kapusty. Dodać pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i kurkumę z odrobiną kuminu. Sprawdzić smak. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie i połączą się smakami, bigos będzie gotowy.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/04/bigos-na-kapuscie-pekinskiej-z.html