Wykonanie
Ten przepis powstał tak spontanicznie, że nawet nie wiem kiedy zorientowałam się, że jem właśnie coś całkiem dobrego, wegańskiego i w dodatku w czasie wegańskiego tygodnia!.
Zero narzekania, przyjemny smak...po prostu rewelacja i myślę, że weganie mogą się na prawdę uraczyć takim omletem!Ktoś zaraz mnie skrzyczy, że omlet jest z
jajek i nie może być wegański...mój jest na
białku z
ciecierzycy a jak nam wiadomo
ciecierzyca jest jego skarbnicą ! W 100g ugotowanej
ciecierzycy jest aż 8,9 g
białka...dzięki takiej dużej zawartości ,
woda po odsączeniu
cieciorki daje się bez problemu ubijać i właśnie z tej ubitej na sztywno piany można wyczarować wegański omlet. Fachowo nasza ciecierzycowa
woda ma nazwę aquafaba i może być stosowana w celu zastąpienia
białka w różnych słodkich czy słonych przepisach. Kombinacja
skrobi,
białek, i innych rozpuszczalnych części stałych roślin które migrowały z nasion do
wody podczas gotowania
daje szerokie, wiążące właściwości żelujące, i zagęszczające w wyniku czego można zastosować aquafabę do przygotowania wielu potraw! Omlet w smaku jest lekko
orzechowo ziemniaczany i wcale nie ma potrzeby używania
płatków drożdżowych, które przypominają smak
jaja. Polecam przetestować i nie bójcie się słodkiego dodatku
ciecierzycy w formie chrupek bo jest na prawdę smacznie!

przepis własnySkładniki:120g
śmietany kokosowej lub
mleka sojowego120g pokruszonego
sera tofu2 łyżki
mąki kukurydzianej1 łyżka
mąki pszennejduża garść posiekanej zielonej
pietruszkiduża garść posiekanej świeżej
kolendrysól,
pieprz do smaku3 kopiaste łyżki bardzo sztywnej ubitej piany z
wody po
ciecierzycy tz aqua faby (ubiłam z odrobiną
soli )łyżka
oleju kokosowegoWszystkie składniki (oprócz ubitej piany) przekładamy do naczynia, mieszamy i doprawiamy do smaku. Na samym końcu, jak już przygotowaliście
pieczarki, należy dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.Ciasto się trochę rozrzedzi i spieni ale tak ma być. Na patelnie wlej łyżkę
oleju kokosowego lub innego, poczekaj aż będzie delikatnie skwierczał i przelej masę. Smaż na średnim ogniu tak długo aż spód będzie zwarty a na wierzchu omleta pojawią się pęcherzyki, wtedy można śmiało
łopatką przewrócić omleta i smażyć go z drugiej strony. Przełóż omlet na talerz, dodaj
pieczarki, posyp
chili oraz słodką
cieciorką i rzuć listki
kolendry. Smacznego!Farsz:1/2
czerwonej cebuli125g
pieczarek1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy sezamowejkilka plasterków
chiliCebulę i
pieczarki podsmaż na
oliwie sezamowej, dopraw, i na końcu dodaj posiekany
czosnek.Prażona
ciecierzyca:4 łyżki odsączonej
ciecierzycy z puszki2 łyżki
cukruCiecierzycę wrzucamy na gorącą, suchą patelnie i podsmażamy podrzucając do czasu aż odparuje z niej
woda. Można uprażyć ją również w piekarniku np dzień wcześniej.Na suchą patelnie wsypujemy
cukier, czekamy aż się stopi i lekko skarmelizuje ( nie spali!), wówczas wrzucamy odparowaną, przypieczoną
cieciorkę i kilka
razy podrzucamy by cała obtoczyła się w cukrze. Przekładamy na suchy papier do pieczenia i odstawiamy na chwilę by
cukier zastygł na
cieciorce.


W 100 g ugotowanej
ciecierzycy jest aż 8,86 g
białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają
białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić pełnowartościowego
białka pochodzenia zwierzęcego, np.
białka mleka. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że w takiej sytuacji wystarczy połączyć
ciecierzycę (jak wszystkie rośliny strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (np.
kaszą), by stworzyć dobre źródło pełnowartościowego
białka.Jak przekonują lekarze i dietetycy, w diecie dorosłego człowieka połowę potrzebnej ilości
białka powinny stanowić
białka zwierzęce, a drugą połowę
białka pochodzące z pokarmów roślinnych. Z kolei w diecie dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią
białka roślinne powinny stanowić 1/3 należnej ilości
białka.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.htmlW 100 g ugotowanej
ciecierzycy jest aż 8,86 g
białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają
białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić pełnowartościowego
białka pochodzenia zwierzęcego, np.
białka mleka. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że w takiej sytuacji wystarczy połączyć
ciecierzycę (jak wszystkie rośliny strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (np.
kaszą), by stworzyć dobre źródło pełnowartościowego
białka.Jak przekonują lekarze i dietetycy, w diecie dorosłego człowieka połowę potrzebnej ilości
białka powinny stanowić
białka zwierzęce, a drugą połowę
białka pochodzące z pokarmów roślinnych. Z kolei w diecie dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią
białka roślinne powinny stanowić 1/3 należnej ilości
białka.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html